A munkakeresést segítenék

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Képviselők közvetítenek a Tungsram elbocsátott dolgozói és a munkaadók között. A politikusok megpróbálják összekötni azokat az elbocsátás előtt álló dolgozókat azokkal a munkaadókkal, akik nemrég a kerületi állásbörzén is megjelentek.

Barkóczi Balázs és Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői találkoztak Sallai Gáborral, a Tungsram-dolgozók Független Szakszervezetének elnökével. A vállalatnál nagyarányú elbocsátások kezdődtek, s a munkájukat elveszítő dolgozók közül sokan az Észak-pesti régióban élnek.

„Most azoknak a cégeknek az adatait adtuk át a szakszervezetnek, amelyek részt vettek a tizenötödik kerületi állásbörzén május 27-én az Ázsia Centerben. Azon cégek elérhetőségét is rendelkezésre bocsátottuk, amelyek várják, hogy kapcsolatra léphessenek velük a munkájukat elveszítő dolgozók. A XV. kerületből is többen vannak, akiket elbocsátanak a Tungsramból. Abban próbálunk segíteni, hogy a közelben tudjanak munkát találni” – – mondta Barkóczi Balázs.

Az eredeti elgondolások szerint 400 embert küldtek volna el ősszel a Tungsram üzemeiből, köztük az újpesti gyárból, ebből az lett, hogy nyáron kezdődik az elbocsátás, mely már 620 alkalmazottat érint országosan.

„Állásidőn vannak, most még megkapják a bérüket, de már nem kell bejárniuk dolgozni. Az elküldött alkalmazottak között vannak műszaki mérnökök, forgácsolók, operátorok és betanított munkások is. A csoportos elbocsátást afféle látszategyeztetés előzi meg, amivel nem lassítható a folyamat. Annyit tudtunk elérni, hogy módosítottuk a kollektív szerződést, és így a végkielégítést az utolsó három hónap bérei alapján fizeti a vállalat. Próbálunk arra figyelni, hogy a házastársak ne egyszerre kerüljenek utcára. Nem egyszerű a helyzet. Az elbocsátott 620 dolgozó egyharmada az újpesti. A cégnél hagyományos fényforrásokat gyártottak, amelyek kifutó terméknek számítanak, s nincs helyette új munka” – mondta Sallai Gábor.

Az újpesti-angyalföldi képviselő, Varju László szerint mindenképpen káros, ha a folyamat felgyorsul, mert a nyáron már nem kapnak fizetést a dolgozók.

„A parlamentben számos erőfeszítést tettünk. Hónapokkal ezelőtt arról kérdeztük az illetékes minisztert, hogy mit tesznek a Tungsram dolgozói érdekében. Nem kaptunk rá választ. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a Tungsram esetében a kormány stratégiai partneréről van szó, a volt kormány és a vállalat szerződést kötött arról, hogy fejlesztéseket hajtanak végre. Szeretnénk, ha megtalálnák a módját annak, hogy európai forrást találjanak az elbocsátott dolgozók képzésére. Az időközben megalakult új kormánytól azt várjuk, hogy megpályázza ezeket a lehetőségeket” – mondta Varju László.

Comments are closed.