A magyar katonák is készültségben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Folyamatosan érkeznek a Magyar Honvédség alakulatai az ország keleti részébe, miután Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát. Az orosz csapatok már Csernobilt is elfoglalták.

A magyar katonákat kettős célból vezényelték át – ezt Ruszin-Szendi Romolusz, a Magyar Honvédség Parancsnoka közölte. Egyrészt arra az esetre is felkészültek, hogy humanitárius segítséget tudjanak nyújtani, amennyiben nagy számban érkeznének menekültek. Emellett pedig arra is fel kell készülni, a parancsnok szerint, hogy esetleg fegyveres csoportok sodródnak át Magyarország területére. A katonáknak késznek kell lenniük egy ilyen helyzet kezelésére is.

Közben Szijjártó Péter azt közölte, hogy 354 magyar kért konzuli védelmet, evakuálni ugyanis most lehetetlen. 191 magyar Oroszországban, 154-en pedig Ukrajnában tartózkodnak. A külgazdasági és külügyminiszter szerint teljes légtérzár van érvényben a polgári repülés számra.

Kijevben kijárási tilalmat vezettek be éjszakára, miután hadiállapotot hirdettek ki. A város polgármestere közölte: a metrók nem járnak éjszaka, viszont az állomások nyitva maradnak, hogy adott esetben óvóhelyként működhessenek.

Közben már több tucat áldozatról szólnak a hírek, az adatok azonban ellentmondásosak. A fővárosban már a civileknek is fegyvereket osztanak. Időközben az orosz csapatok elfoglalták Csernobilt. De már Kijevben is hallani robbanásokat – erről a hvg.hu helyszíni tudósítói számoltak be. Csak ma több, mint százezren hagyták el lakóhelyüket és kerestek biztonságosabb helyet az országon belül.

Rendkívüli uniós csúcsot hívtak össze az orosz támadás miatt.

Comments are closed.