A maffia rákapcsol

Másodpercenként 111 forintot von el a kormány a kerülettől járványvédekezés címén, közben a túloldalon eszméletlen költekezés veszi kezdetét. Miközben sokan fölháborodtak az ellehetetlenített fővárosi önkormányzatok kifosztás ellen tiltakozó kampányain, arra azért mégsem kapják föl a fejüket, hogy egy 31 éves volt futballista például nemrég megalapította élete első cégét, majd megpályázott 8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást.

Rögtön meg is kapta – írta beszámolójában a 24.hu.

Egy amatőr focistáról van szó különben. A Tiszakécske csapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás karácsony előtt alapította friss cégét, és csodák csodája, már másnap (nem elírás: másnap) olyan pályázatot nyújtott be, amelyen nagy szállodák igényeltek több milliárd forint állami támogatást.

A Magyar Turisztikai Ügynökség simán megszavazta Sáfránynak a nyolcast.

A fiatal mágus aztán január elején három nagy szálloda üzemeltetésére adte le igényét, köztük egy balatoni szálloda fejlesztésére és egy ötcsillagos hotel megépítésére aspirált. Úgy, hogy Sáfrány párhetes cégének semmilyen előtörténete, tapasztalata nem volt, de honlapja se, elérhetőségének a focista gmail-es címe volt és van megadva.

Mi volt a titka az ifjú dandy sikereinek? Hát az, hogy közeli kapcsolatban áll Szíjj Lászlóval, az ország negyedik leggazdagabb emberével, aki a fideszes jachtos és magánrepülőgépes történeteknek is vissza-visszatérő szereplője. Elég volt tehát kapcsolatban lenni a milliárdos vállalkozóval, és máris elkezdett dőlni a pénz.

A kerület véleménye az elvonásokról (fotó: Nagy Botond, XVMédia)

Miközben másodpercenként 111 forintot bezsebelnek csak a XV. kerülettől, turizmusfejlesztésre 150 milliárdot (nem elírás: 150-et) biztosított a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. A nyertesek között találjuk Mészáros Lőrincet, aki a Hunguest Hotels 14 szállodáját 17,7 milliárd forintból újíthatja fel. A Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt nevéhez köthető cég a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont megépítésére 8,6 milliárd forintot kapott. Négy milliárd jutott Tiborcz István egykori üzlettársának, Paár Attilának, aki a keszthelyi Helikon Szállodát újíthatja fel. A 31 éves focista mentora egy keszthelyi, egy bükfürdői és egy soproni szálloda fejlesztésére kapta a 8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást. A százszobásnál nagyobb szálláshelyek és ötcsillagos vidéki szállodák 85 (nem elírás: 85) milliárd forintos támogatást kapnak a koronavírus-járvány ürügyén, amihez ugyanennyi önerőt kell letenni. Azaz: a NER-oligarchák szállodabizniszének felét maga a magyar állam állja (az adófizető polgárok pénzéből). A pénz 50 százalékát a NER kliensei előlegként megkapják, nehogy véletlenül gondjaik támadjanak.

Ez csak a jéghegy csúcsa. A turisztikai nyertesek kivétel nélkül a politikai maffia tagjai, akad köztük építőipari milliárdos és politikus is szép számmal. A pályázatot kiíró állam még azzal is átverte a kicsiket és a körön kívülről pályázó szállodásokat, hogy karácsony és szilveszter között kellett kidolgozni a projektek anyagait, amelyek elbírálása persze pofára ment. A kicsik sorsa az, hogy ha nem rendelkeznek kapcsolatokkal az állami bűnözői körökhöz, lehúzhatják a rolót, bezárhatják panzióikat, szállodáikat.

„A politikai korrupció a NER forrása és támasza, hiszen ez a privilégiumok létrehozásának leghatékonyabb eszköze – írja a Nemzeti Elnyomás Rendszerét elemezve friss tanulmányában Krémer Ferenc. – … akkor beszélhetünk politikai korrupcióról, ha a közjavakat illegitim módon magánhaszonná konvertálják. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a törvényeket megkerülve vagy azokat módosítva követik-e el ezt a bűncselekményt, mint például az Alaptörvény 13647. sz. módosításában (7. és 8. cikk) teszik, amely újradefiniálja a közpénz fogalmát. A politikai korrupciót az irodalom a politikai rendszer legmagasabb szintjein elkövetett bűncselekményeknek tekinti, ebből következően nem csupán egyszerű csereüzletről van szó, ahogyan például a vesztegetés esetében, bár még az is átformálja a javak elosztását és annak csatornáit. A politikai korrupció azonban a társadalmi hatalom eloszlását igyekszik megváltoztatni: akkor beszélünk politikai korrupcióról, ha a döntéshozók arra használják politikai hatalmukat, hogy megőrizzék státuszukat és vagyonukat. Ez pedig gond nélkül összekapcsolódhat a különféle kishivatalnokok korrupciója elleni küzdelemmel, amely útjában lehet a hatalomnak és ez a küzdelem akár el is fedheti a magas szintű korrupciót, ahogyan Magyarországon is történik.”

Cserdiné Németh Angéla a részletekről beszél (fotó: Nagy Botond, XVMédia)

Mindezt csak azért említjük, mert már megjelentek azok a vélekedések, hogy minek teszi szóvá a kerület azt, hogy kifosztják (nem csak a mi kerületünk kapálózik ellene kétségbeesetten, de minden olyan ellenzéki város is, amelynek nevét tendenciózusan lehúzzák a támogatási és a kieső bevételek miatti kompenzálási listákról). Amikor valaki azzal próbál érvelni, hogy milyen sokba kerülhet a kerület állami kifosztás elleni kampánya (tényleg, milyen sokat emészthet fel az a pár molinó és plakát), akkor érdemes volna belenézni abba az erkölcstelen mocsokba, amely a politika legmagasabb szintjein az állami milliárdokkal történik. És következetesen Mészárosék és a kör turisztikai vagyont érintő megszerzéséről szól.

Amikor tehát a XV. kerület azt állítja, hogy az itt élőket percenként 111 ezer forinttal rövidítik meg, azzal azt is mondja, hogy az állam pénzét számolatlanul lehet költeni, újabban pedig már az se számít különösebben, ha ez kiderül, mint a turisztikai ágazat velejéig romlott támogatási pályázatairól is kiderült. Melynek lényege az, hogy a kerületi és ellenzéki városoktól történő elvonásokból finanszírozzák a politikai vazallusok luxusszálloda-projektjeit. Járda és felüljáró nem tud tehát megépülni helyben, de minden rendben lesz a járvány után a balatoni wellness-szállodákkal.

Nem lehet tudni, hogy mi lesz így ebből. Most csak azt látni, hogy az ország nagy többsége éppen tönkremegy, és megélhetési gondjai kezdenek lenni nem csak a legszegényebbeknek, de azoknak is, akiknek vállalkozása a járvány beköszöntéig lassan, de biztosan csörgette a filléreket. Jelenleg az van, hogy foglyul ejtette az országot egy nagyon is jól körülhatárolható politikai bűnözői kör, s csak azokat engedi levegőhöz jutni, akiktől nem számíthat támadásra. Mindenki más ellenség. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2021. február 22. – a turisztikai milliárdokra vonatkozó számadatok a G7 portálról és a 24.hu oldaláról származnak)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.