A kultúra büvöletében

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A városrész kulturális életének meghatározó alakja, a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója. Tóth Lajos a helyi kultúra és művelődés területén végzett sokoldalú, kivételesen magas színvonalú, több évtizedes szakmai munkájáért, a kerületi hagyományok megőrzésében és közvetítésében vállalt szerepéért, a művelődő közösségek támogatásáért 2015-ben megkapta a XV. Kerület Díszpolgára címet. Ez alkalomból pályafutásáról és a kerületi kötődéséről beszélgettünk.

Tóth Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

Tóth Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

– Számos szakmai kitüntetéssel büszkélkedhet, többek között a legrangosabb Bessenyei György-díjjal is. Mit jelent önnek, hogy belépett a XV. kerületi díszpolgárok sorába?
– Nagy megtiszteltetés, hiszen Rákospalotán születtem, és jelen leg is a kerületben, Pestújhelyen lakom. A városrészben nőttem fel, a Rädda utcai általános iskolában kezdtem meg tanulmányaimat, majd a Dózsa Gimnáziumban folytattam. Számos emlék, élmény köt a környékhez.
– Tudatos választás volt, hogy kulturális szakemberként a kerületben maradt?
– Nem tudom, mennyire voltam tehetséges, de eredetileg színészetet szerettem volna tanulni, azonban nem volt pénze a családomnak ahhoz, hogy a nappali művészeti oktatást választhassam, így végül számítógép-kezelő és programozói képesítést szereztem a Számítástechnikai Oktató Központban. Közművelődési pályafutásomat 1974-ben kezdtem a Kossuth Nyomdában, ahol klubvezetőként tevékenykedtem, majd a Népszínháznál is dolgoztam. Közben elvégeztem az Egri Tanárképző Főiskola népművelés-pedagógia szakát. Így kerültem a Csokonai Művelődési Központba 1982-ben, az akkori igazgató hívott szakmai igazgatóhelyettesnek. Nem terveztem hosszú távra, mégis itt ragadtam a kerületben, 1985-től pályázat útján igazgatói kinevezést nyertem, és azóta is ebben a beosztásban szolgálom a kultúra iránt érdeklődő helyi lakosokat.
– Hivatástudatát igazolja, hogy 1986-ban ELTE BTK népművelés szakon is diplomát szerzett, mindemellett számos szakmai tanúsítvány birtokosa. Különböző bizottságok, alapítványok külsős szakértőjeként jegyzik, mondhatni, megtapasztalta a szakma minden oldalát. Hogyan tud lendületben maradni a pályán több évtizede?
– Kollégáimmal fontosnak tartjuk, hogy a környéken élők életminőségének javításában szerepet vállaljunk, rengeteg olyan ötlettel próbálkoztunk, amely országszerte ismertté vált. Sikerünk titka a jó csapatszellem, odafigyelünk a lakosok igényeire és nem a saját stílusunkat akarjuk rájuk erőltetni. A közösségi munka eredményessége mellett családom támogató segítsége, megértése, valamint a palotaiak szeretete a legnagyobb motiváló erő számomra. Isteni áldásnak tartom, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Szerintem a világ egyik legjobb szakmája a népművelés, hiszen nem kell hozzá semmi különleges, csak hogy élvezettel és örömmel teremtsünk emberi kapcsolatokat, számomra ez a legnagyobb motiváció.

Comments are closed.