A kormány örülne az erősebb forintnak

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a leginkább az a rossz, ha hirtelen változik az árfolyam, szerinte ugyanakkor a reálgazdaság jó állapotban van.

Sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha megmaradt volna az emberek devizaadóssága, ahogy az 2010-ben volt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a forint árfolyamát elsősorban a gáz árának változása mozgatja, vagyis – a telex.hu összefoglalója szerint – az egésznek a háború az okozója és az azzal kapcsolatban bevezetett szankciók. A portfolio.hu korábbi elemzése szerint a forint gyengülésében azonban csak kisebb részben okolható a háború.

A miniszter szerint a magyar gazdaság alapjai stabilak és erősek.

Elemzők szerint a forint gyengülésében az is szerepet játszott, hogy a magyar kormány nem állapodott meg az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól. A miniszter szerint ebben is történt előrelépés, mert négy bizottsági javaslatot elfogadott a kormány.

  1. Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  2. A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  4. Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak – foglalta össze a telex.hu.

A sajtótájékoztató alatt egyébként valamelyest tudott erősödni a forint. 413-ról 411 forintra változott az árfolyam az euróval szemben. Néhány napja még ez is történelmi mélypontnak számított volna, ha szerdán nem közelíti meg a 417-es szintet az árfolyam. A forint akkor csak azután tudott erősödni, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelentősen megemelte az egyhetes betétek kamatát. 7,75 százalékról 9,75 százalékra. A 200 bázispontos emelés nagynak számít, sokkal kisebb lépétékben szokott emelni a jegybank.

Csütörtök kora délután nagyjából 408 forintot kellett fizetni egy euróért bankközi devizapiacon.

Comments are closed.