A kávé csökkentheti a stroke kockázatát

Brit és magyar kutatók kimutatták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás akár jót is tehet a szív- és érrendszernek. Ez azonban nem igaz minden kávétípusra.

Csaknem 470 ezer ember, 11 év alatt gyűjtött adatait elemezték ki a szakemberek a brit Queen Mary Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös kutatásában. Három csoportba sorolták a résztvevőket. Voltak, akik egyáltalán nem ittak kávét, voltak, akik fél és 3 csészényi közötti mennyiséget fogyasztottak naponta, és voltak olyanok is, akik háromnál is több kávét ittak.

Az adatok elemzésekor a mérsékelt kávéfogyasztók esetében az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg – közölte a Semmelweis Egyetem. Maurovich-Horvat Pál, a kutatás egyik vezetője azt mondta: a rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.

Nem mindegy, milyen kávét iszik

Az eredményekből az is kiderült, hogy nem minden kávé esetében mutatható ki ez az előnyös hatás. Míg az őrölt kávé fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, addig ugyanez már nem mondható el az instat kávét fogyasztókról. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy eltérőek a feldolgozási folyamatok, így különböző kémiai anyagok mutathatók ki az egyes típusokban. A kutatók azt is kiemelték, hogy nem találtak negatív kardiovaszkuláris, vagyis szív- és érrendszeri következményeket azoknál, akik napi háromnál több kávét isznak.

Comments are closed.