A hangok erejével

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A HANGPANCSI csodálatos világával ismerkedhettek meg az Alzheimer Café programján a Pajtás Étteremben. A részt vevők megtapasztalhatták az új hangterápiás technika relaxációs hatását, mely több meglévő módszertant és szakterületet integrál, így remekül használható a demenciával élők zeneterápiája részeként.

Tabi Tímea terápiás munkatárs előadásán a hangok szinte beindítják a test öngyógyító folyamatait. A feltevés miszerint a zene jótékony hatással van az egészségre Arisztotelésszel és Platónnal egyidős. Tudományként a II. világháború után kezdett kibontakozni a zeneterápia. Szedlacsek Katalin és Stiblár Erika HANGPANCSI képzése pedig egy új módszerrel bővítette a hangok, a rezgések és az önismeret világát. Tabi Tímea közel 20 éve dolgozik a helyi Fejlesztő Gondozó Központban, mint mondja nyitottak és fogékonyak az új, alternatív gyógymódokra, amikkel örömtelibb hétköznapokat tudnak teremteni. A foglalkozás egy relaxáció hangsúlyú hangterápia, amelyben a spontán hatásoktól elmozdulhatunk a pedagógiai célok és mentálhigiénés prevenció felé. 

Fotó: Csokonai Nonprofit Kft., Vargosz

Katonáné Jordáki Ildikó, a Egyesített Szociális Intézmény Területi Gondozás egységvezetője A ProAge, vagy másként „Felkészülés az aktív időskorra” című tananyagában arra tért ki, hogy a lágy, kellemes zene hallgatása segít a feszültség oldásában, így kedvező hatással van a beteg közérzetére.  A hangterápia során a terapeuta különböző hangtálakat szólaltat meg, melyek segíti az egyén nyugalmi állapotának, az elérését. A hangok megjelenésével emlékek idézhetők fel, például az eső hangja”.

Alzheimer Café Újpalota

Az Alzheimer-kór az idősödők betegsége, amelyet meggyógyítani nem, csak kezelni lehet. Fontos, hogy a betegre a családtagok kellő figyelmet fordítsanak, mert mentális állapotát szerettei törődése kedvezően befolyásolja. Az Alzheimer Café elnevezésű hozzátartozói fórum a feledékenységben szenvedőknek és gondozóiknak nyújt segítséget, melyet 1997-ben Hollandiában hozták létre Bère Miesen pszichiáter ötlete alapján. Magyarországon dr. Menyhárt Miklós nevéhez fűződik a mozgalom elindítása, aki Győrben alakította meg az első kávéházat. Újpalotán 2016-ban indult a kezdeményezés, havonta egy alkalommal, csütörtöki napokon 17-18.30-ig a Pajtás étteremben (Zsókavár utca 24-26.) találkozhatnak szakemberek és hozzátartozók. A kötetlen beszélgetések alkalmával az érdeklődőknek lehetőségük van egymással megosztani gondolataikat, kicserélni tapasztalataikat, beszélni az elakadásokról, a nehézségekről. A csoport nyitott, bármikor lehet csatlakozni. 

 

 

Comments are closed.