A gyűlöletkeltés ellen szólaltak fel

A kirekesztés, a szegregáció és a gyűlöletkeltés ellen emelt szót Czuczu Tamás, a XV. kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Barkóczi Balázs, az Ellenzéki Összefogás országgyűlési képviselőjelöltje.

Mindketten elmondták, hogy szerintük a Mi Hazánk Mozgalom helyi és országos kampánya is a cigány kisebbség szapulását használja fel szavazatszerzésre. „Közösségünk csak a legritkább esetben él a sajtótájékoztató lehetőségével, de ez most egy olyan helyzet, amikor kénytelenek voltunk a sajtó segítségével a nagy nyilvánossághoz fordulni” mondta Czuczu Tamás. A helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: felháborította őket, a Mi Hazánk Mozgalom szórólapkampánya. Ezeken ugyanis „kirekesztő, megfélemlítő és szegregáló mondatok jelentek meg.” Többek között a „cigányország” és a „cigánybűnözés” is olvasható ezeken a szórólapokon, amelyek a szomszédos IV. kerületben már az iskolai faliújságokra is eljutottak.

Czuczu Tamás hozzátette: „a 2008-2009-es romagyilkosságok megmutatták, hogy hova vezethet az ilyen rasszista indulatkeltés. De nem kell olyan messzire menni, elég csak a 2020-as Deák téri kettős gyilkosságra gondolni, amikor tömegek vonultak ki Budapest központjába, hogy leszámoljanak a roma elkövetőkkel, majd, miután kiderült, hogy mégsem romák voltak, akkor azt mondták, hogy akár azok is lehettek volna.”

Barkóczi Balázs szerint most sem egy elszigetelt jelenségről van szó, hanem a Mi Hazánk Mozgalom országos kampányában jelentek meg a rasszista megnyilvánulások.

„Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy a 2019-es önkormányzati kampányban Sára Botond kabinetfőnöke arról posztolt, hogy az ellenzék győzelme esetén a romák ismét terror alatt fogják tartani a nem romákat Budapesten. Ahogyan arra is emlékezhetünk, amikor Orbán Viktor mostani helyi jelöltjének azért kellett bíróság előtt felelnie, mert minősíthetetlen hangnemben, ócska rasszista módon szidalmazott egy XV. kerületi roma asszonyt.”

A két politikus minden cigány és nem cigány származású választópolgárt, minden szervezetet és minden politikai pártot arra kért, határolódjanak el a Mi Hazánk Mozgalom rasszista kampányától.

Comments are closed.