A győztesek az elvégzett munkában látják a siker receptjét

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A kiesett képviselő szerint az új testületre szavazók elfogadják a kerület lemaradását

Megvan! – kiabálták boldogan a választások éjszakáján a győztesek. A Mindenki a Tizenötödikért (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) eredményváróján kezdetben feszült volt a hangulat, később már elégedetten azt számolgatták, ki mekkora arányban utasított maga mögé az ellenfelét. A Fidesz nem tartott eredményvárót.

A politika hosszú távú történet ­ – summázta LUKÁCS GERGELY, aki az 1-es választókörzetben Lehoczki Ádámot, a Fidesz polgármesterjelöltjét is legyőzte. Elsőként ennek a körzetnek a voksait számolták össze, így ő viszonylag hamar megtudta, hogy folytathatja a képviselői munkát. Noha közölte, hogy a siker receptjét inkább megtartaná magának, azért elmondta: 2400 háztartásban járt az elmúlt öt hónap alatt. „A győzelemhez munka kell, amit sokan nem raknak bele – ez a legfőbb titok.” A képviselőknek és a majdani jelölteknek azt üzente, véleménye szerint a következő választás a mostaninál sokkal nehezebb lesz, ennek tudatában kell a következő esztendőkben teljesíteni.

PÁLMAI ATTILA, aki a 3-as körzetben közel 51 százalékkal győzött, és utasította maga mögé kormánypárti vetélytársát, Tóth Lajost, közös sikernek nevezte saját történetét. Az eredményhez szükség volt a Mindenki a Tizenötödikért frakció korábbi munkájára, arra, hogy az ellenzék pártjaiban megbízzanak a helyiek. A Fidesznek hite szerint a XV. kerületben nem egyszerű a dolga, az itt élők többsége ugyanis más értékeket vall, ráadásul az ellenfele nem is nagyon törte magát a kampányban. Októbertől egyéni mandátummal képviselheti a választóit Pálmai Attila, aki jelenleg még listásként tesz a kerületiekért. „A kettő nem ugyan az – állítja –, az előbbi az igazi kihívás.” Sok választóval találkozott a kampány idején. Kiderült, hogy támogatják az 5-ös busszal kapcsolatos elképzeléseit. A frissen megválasztott képviselő szeretné, ha ezen a vonalon gyorsjárat is közlekedne – jelenleg a menetidő több mint egy óra –, így a jelenleginél jóval többen utaznának vele munkába, ezáltal az autós forgalom is csökkenne. Ősszel ennek érdekében aláírásgyűjtést indít, hogy ezzel is megtámogassa az elképzelést a fővárosnál.

HEGYMEGI ANITA újoncként a 9-es választókörzetben szerzett trófeát: az ott élők a fideszes dr. Szalay Kornél Gézával szemben neki szavaztak bizalmat. Élete első kampányáról azt mondta, izgalmas és fárasztó volt. Élvezte, amikor ajtót nyitottak neki, és beszélgethetett az emberekkel. Szívesen fogadták, bár sokan tudatták vele, hogy őket nem érdekli a politika. Anita viszont erre azt válaszolta, a helyi ügyek képviselete elsősorban nem a „nagypolitikáról” szól, hanem arról, hogy az itt élők kéréseit igyekezzen teljesíteni. Erre már most is készen áll, bár hivatalosan csak októberben lesz képviselő.

PÓSA ANDRÁS, aki szintén most szerzett először mandátumot, a 7-es választókörzetben győzte le a kerület vezetőit fáradhatatlanul korholó kormánypárti Bakos Mária Magdolnát. Nem vette félvállról a kampányt, noha azzal nyugtatták, hogy ott az ellenzéknek nehéz veszíteni. Maga is a körzet szélén lakik, sőt a szülei, a nagyszülei is a Mézeskalács tér környékén éltek. Így pontosan tudja, mire van szükség ebben a körzetben. A következő öt évben rendszeresen igekszik majd találkozni az ott élőkkel, és a fejlesztésekről közösen dönteni. Elsőként arra kíváncsi, ki milyenné szeretné varázsoltatni az Őrjáró teret.

A Fidesz június 9-én nem ünnepelt. Már napokkal a választások előtt tudatták: nem lesz közös eredményváró, mert a kampányban elfáradtak. No comment – reagáltak néhányan erre a másik oldalon. Mindenesetre így a kormánypárti jelölteket csak később tudtuk megkérdezni saját szereplésükről.

Egyéni mandátumot ugyan nem sikerült szereznie, ám DR. SZALAY KORNÉL GÉZA azt kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP jelöltek közül ez alkalommal ő kapta a legtöbb szavazatot. A 9-es választókerületben közel 42 százalék voksolt rá, az ötből két szavazókörben pedig a polgármestert is megelőzte. Sőt, a kormánypárti listáknál lényegesen jobban szerepelt. A Mi Hazánk jelöltjének indulása nem neki, hanem az összefogásnak segített. Azt is állította, hogy a kampányújság, amelyet a hozzá köthető Logos Alapítvány adott ki, és amiért bírálták is, kiegyensúlyozott volt. Úgy gondolja, az egyoldalú „pártpropagandát folytató” kerületi lap számára is példaértékű. Utóbbi ugyanis a képviselői munkájáról évente csupán „egyszer közöl néhány mondatot”. Miután listás mandátum birtokában továbbra is a testület tagja lesz, arra készül, hogy a baloldali választási ígéretek betartását rendre számon fogja kérni.

Életében nem politizált, számára „ájulás” volt, hogy 36 százalék voksolt rá, akkor is, ha Pálmai Attila hatalmas szavazataránnyal legyőzte. Erről a TiZEN5-nek TÓTH LAJOS beszélt, aki sokak számára ismerős lehet, hiszen kerületi kulturális intézményeket vezetett, és díszpolgári címet is kapott. Így sem tudott mandátumot szerezni. Mint elmondta, meglepte, amikor a fideszesek arra kérték, induljon az önkormányzati választáson. A kormánypárti narratívát követve kijelentette, a kerületben sétálgatva rájött, hogy itt öt vagy hat éve semmi nem történt, ezért igent mondott a felkérésre. Szomorúan vette tudomásul, hogy mindezek ellenére a Fidesz a korábbinál is rosszabbul szerepelt.

MIHÁLY ZOLTÁNNÉ nagy vesztes: a 2-es választókörzetben Szilvágyi László, a Mindenki a Tizenötödikért régi-új egyéni képviselője legyőzte, ráadásul nála „állt meg kormánypárti a lista”. A kormánypárti listán ugyanis az ötödik hely jutott neki, ám a Fidesz csak négyet tudott megszerezni, így ősztől nem lesz helye a Képviselő-testületben, öt év után búcsúznia kell. Pedig a testület ülésein rendre bírálta a polgármestert és csapatát. Tolmácsolta, hogy állítólag mennyire elégedetlenek velük a XV. kerületiek, hányan fordultak hozzá segítségért. Elmondta, hogy elégedetlenek például az orvosi rendelőkkel, a járdák, utak állapotával, kiknek fájt, hogy elvitték az OTP-fiókot. No meg azt, hogy a patakparton két és fél évig illegálisan kamionok jöttek, mentek, parkoltak. Az utóbbi okozta áldatlan állapot véleménye szerint azért szűnt meg, mert testületi ülésen szóvá tette a dolgot. Úgy gondolja, listás képviselőkén a körzet lakóit szolgálta, egy öt gyermeket egyedül nevelő anyának önkormányzati lakást is szerzett. A kampányban sokat dolgozott, ígért, mindez mégis kevés volt. Keserűen jegyezte meg, nem tudja eldönteni, hogyan gondolkodnak az emberek. A saját olvasatában az, aki az új testületre szavazott, elfogadja a harminc évvel elmaradott külsejű kerületet.

Comments are closed.