A főváros segítene a színházakon

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Fővárosi Önkormányzat vezetése mentőöv programot hoz létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek.

ővárosi Önkormányzat jelezte, hogy ezzel a programmal semmilyen körülmények között sem kívánja átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

Július 5-én a főpolgármester egyeztetett a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházak vezetőivel. Ezeknek a színházaknak a működését is súlyosan nehezíti az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása, a járvány miatt csökkenő jegyárbevétel, és a Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írták: a főváros vezetése morális felelősséget érez a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány-főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása.

A kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt. A főváros, megsegítésükre az alábbi kulturális mentőöv programról döntött:

  • Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatást folyósítják) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására.
  • A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatást kaptak korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.
  • A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Közleményük szerint Budapest 150. születésnapja 2023-ban a főváros kulturális sokszínűségében rejlő értékek bemutatásáról kell szóljon, ebben Budapest vezetése számít nem csak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházakra, de a város hagyományosan sokszínű színházi életének minden műhelyére.

 

Comments are closed.