A lakosság kimenekítése közben lőtték a civilek útvonalát az urkán fővárostól nem messze. Beszámolók szerint többen meg is haltak.

A helyi hatóságok közlése szerint hárman, köztük két gyerek halt meg, amikor az orosz katonák támadták őket Ipriny közelében – írta a telex.hu. A város északnyugatra található Kijevtől. A CNN tudósítása szerint tüzérségi lövedékek csapódtak be annak az útnak a közelében, amelyen a civilek akartak távozni a városból.

Ma ismét megpróbálták Mariupol kiürítését is. A tervek szerint buszokkal vitték volna el az embereket egy másik városba, azonban meghiúsult a kimenekítés. Megsértették ugyanis az ideiglenes tűszünetet. A városból 200 ezer embert akartak evakuálni, de a mostani akcióban mindössze néhány százat tudtak biztonságos helyre juttatni. A buszok jelentős részét megsemmisítették.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a háború tíz napja alatt 1,5 millió ember menekült el az országból. Filippo Grandi azt írta: a második világháború óta ez a leggyorsabban erősödő menekültválsága Európában.

A rendőrség hivatalos adatai szerint csak Magyarországra 168 ezernél is többen érkeztek ma délig. Országszerte gyűjtenek adományokat a menekültek megsegítésére, köztük a kerületünkben is.

Comments are closed.