EGY ÜVEG SZERETET – GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ KARÁCSONYI AJÁNDÉKOK

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A legértékesebb ajándék az, amelyben benne van a törődés. A rákospalotai paradicsomok ízét felidézve, a DélKerTÉSZ szakértőivel három receptet gyűjtöttünk össze, amelyek téli szezonban is elérhető magyar zöldségekből készülnek. Így egészséges, prémium és tartósítószer-mentes finomságokkal lephetjük meg szeretteinket – sokkal személyesebben, mint egy boltban vásárolt csomaggal.

Egy gondosan csomagolt, házi készítésű finomság nemcsak szívmelengető gesztus, de pontosan tudhatjuk azt is, mi kerül az üvegbe: nincsenek rejtett adalékanyagok, csak letisztult, valódi ízek. Bár a kertészetet sokan a nyárhoz kötik, a termálvizes fűtésnek köszönhetően a friss magyar paprika és paradicsom télen is elérhető, így ezekből az év végén is bátran alkothatunk vitamindús konyhai ajándékokat. Íme három ötlet, amelyekkel meglephetjük idén szeretteinket.

Pikáns paradicsomlekvár

A paradicsom izgalmasan édes arca chilivel és gyömbérrel gazdagítva valódi chutney-szerű különlegességgé válik. Remek kísérője ünnepi sülteknek és sajttálaknak.

Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 2 db kápia paprika, 1–2 chili vagy hegyes erős paprika, 30 dkg cukor, 1 dl balzsamecet, 1 teáskanál reszelt gyömbér, só.

A zöldségeket felaprítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt egy lábasban lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett 1–1,5 óra alatt sűrűre főzzük. A forró lekvárt sterilizált, kisméretű üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk.

Sült kápia paprika fűszeres olajban 

Ez az antipasti egyszerre finom és látványos: a paprikacsíkok pirosa és a friss fűszerek zöldje az ünnepi hangulatot idézi az üvegben. Előételként, szendvicsekhez vagy salátákhoz is kiváló.

Hozzávalók: 10–12 db húsos kápia paprika, fokhagyma, friss rozmaring, egész bors, só, jó minőségű olaj.

A paprikákat sütőben addig sütjük, amíg a héjuk feketére nem pirul. Lefedve pihentetjük, majd a héjat eltávolítjuk, a paprikahúst csíkokra vágjuk. Az üvegekbe rétegezzük a paprikát és a fűszereket, végül felöntjük olajjal. Hűtőben 2–3 hétig eltartható, dunsztolva pedig hosszabb ideig is megőrzi minőségét.

Házi Piros Arany

A magyar konyha egyik alapja, amely házilag készítve tartósítószerek és ízfokozók nélkül, füstös karakterrel gazdagítva még nemesebb formát ölt.

Hozzávalók: 1 kg kápia vagy pritamin paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, cukor, kevés ecet, ízlés szerint hegyes erős paprika.

A finomra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, ezen a ponton, ha a csemege változat helyett csípősre vágynánk, egy kevés hegyes erőssel is megbolondíthatjuk, majd puhára pároljuk. Fedő nélkül tovább főzzük, míg a felesleges nedvesség elpárolog. Botmixerrel krémesre pürésítjük, ekkor adjuk hozzá a sót, borsot, ecetet és cukrot. Néhány perc forralás után üvegekbe töltjük, és 24 órára száraz dunsztba tesszük.

+ Tipp a csomagoláshoz

Az üvegeket díszítsük natúr spárgával, fenyőággal vagy szárított narancskarikával. Egy kézzel írt címke, rajta az ajánlott felhasználási móddal (például „Fogyaszd sajtok mellé!”), még személyesebbé teszi a meglepetést.

Ezek a házi készítésű finomságok nemcsak az ünnepi asztalt gazdagítják, hanem egy kis figyelmet és otthoni melegséget is ajándékba adnak – pontosan azt, amire az év végén mindannyian vágyunk.

 

A DélKerTÉSZ-ről

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és több mint 450 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika, pritamin paprika, kaliforniai paprika) alkotják, de emellett paradicsomot (fürtös paradicsom és snack paradicsomfélék), kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. 2021 decemberében a szentesi paprika – ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika – bekerült a Hungarikumok közé.

A híres rákospalotai paradicsomról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Illusztráció: DélKerTÉSZ)

 

Comments are closed.