Újpalota újra a rászorulókért főzött.
Fűszeres illatok lengték be október első szombatján a Nemzedékek parkját, ahol a környékbeliek fakanalat ragadva gyűltek össze a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) hagyományos jótékonysági főzőversenyére. A kilencedik alkalommal megrendezett esemény nemcsak kulináris élvezeteket kínált, hanem a közösségi összefogás erejét is megmutatta: a cél az volt, hogy meleg étel jusson a rászorulóknak, miközben a résztvevők együtt főznek, versenyeznek és segítenek.
Tizenkét lelkes csapat állt bogrács mögé, hogy saját receptjeik alapján készítsenek ínycsiklandó fogásokat. A kínálatban szerepeltek klasszikus ételek, de akadtak különlegességek is – például amerikai csokoládés chilis bab –, és az édesszájúak sem maradtak hoppon. Egy biztos: éhesen senki sem távozott Újpalotáról.
„Minden érdeklődőt szívesen fogadunk, voltak, akik messzebbről is érkeztek egy tányér meleg ételért” – jegyezte meg Ambrus János, a RÁTE elnöke. Mint mondta, a rendezvény mára hagyománnyá vált: „2016-ban szerveztük meg először ezt a jótékonysági megmozdulást, azóta minden évben igyekszünk megtartani. Csak egyszer maradt el, a pandémia idején, amikor leállt az ország.” Hozzátette: a kezdeményezés eredetileg társadalmi reakcióként indult, mára pedig Újpalota egyik legsikeresebb közösségi eseményévé nőtte ki magát.
A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga. Tóth Veronika képviselő, aki két társával vállalta a főkóstoló szerepét, így fogalmazott: „eszméletlen finomságok készültek, nehéz volt kiválasztani a legjobbat. A babos székelykáposzta vitte a prímet, de a csokis chilis bab is különleges volt. Minden csapat kitett magáért.”

Ízek kavalkádja, nehéz döntések – a zsűri idén sem unatkozott
A dobogósok büszkén meséltek fogásaikról. A harmadik helyezett egy baráti társaság lett, a Sparhelt Palota, juhtúrós sztrapacskát készítettek egy kivételes pörkölttel. „Próbáltunk olyan ételt főzni, ami nem hétköznapi, de könnyen elkészíthető” – mondták. A névválasztásuk is találó: a régi tűzhely, a sparhelt ihlette, és már negyedszerre neveztek be. Sikerük titka szerintük a nokedlit szaggató kolléganőjük „aranykeze”.

Lelkes munka a Sparhelt Palotánál – a sztrapacska készítése igazi csapatélmény volt
A második helyezéssel a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesület tagjai büszkélkedhetnek. Egy igazi magyaros édességgel, mákos gubával jutottak a dobogóra. „A jó guba titka, hogy ne legyen száraz, tejjel készüljön, amit vaníliás cukorral ízesítünk – úgy sokkal finomabb. Nehezebb volt itt kint elkészíteni, de megérte” – árulták el.
A versenyt végül a Palota-Holding nyerte, babos székelykáposztával hódították meg a zsűrit és a közönséget. „Nem szokványos ételt szerettünk volna, így esett a választásunk erre a variációra, úgy tűnik, sokak kedvence lett.”

A Palota-Holding nyerte a versenyt a babos székelykáposztájával
A megméretés nemcsak az ízekről szólt, hanem az összefogásról, a közös élményekről és a segítés öröméről. A RÁTE már készül a tizedik, jubileumi főzőversenyre, amelyet kultikus eseményként szeretnének megrendezni. „A szervezés szintjén már gondolkodunk rajta, jövőre választások is lesznek, de mi a közösségre koncentrálunk” – mondta el Ambrus János.
Az egyesület nemcsak ősszel aktív: „karácsonyra 200-250 adag ételt készítünk, emellett tartós élelmiszerekből álló csomagokat is összeállítunk, amit szokásosan a főtéren osztunk ki. Az ünnepi időszakban is közreműködünk a kerületi rendezvényeken, minden vasárnap részt veszünk majd a Fő téri adventi koszorúnál zajló eseményeken” – tudatta a RÁTE elnöke.

Mindenkit örömmel fogadtak egy tányér meleg étellel
Comments are closed.

