Rákospalotán csillag születik

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Tehetségkutató a Hubayban

Nagy sikerrel rendezték meg a Csomópont Egyesület szokásos zenei tehetségkutatóját szeptember 15-én a Hubay Jenő Zeneiskolában. A Good Bye Nyár Fesztivál keretében megtartott versenyen a TIZEN5 munkatársai is ott jártak.

 

Amikor a dísztermébe lépek, éppen a latin ritmusok varázsolnak egy csöppnyi nyarat a hirtelen nyirkossá vált őszbe. Már a felnőttek műsorrésze megy; a gyermekkorosztály – ahogy az már megszokott – külön kategóriában indul. A zenei paletta széles: hallhatunk dalt Lady Gagától egészen a retró számokig, de még egy magyar nóta kesergős futamai is felcsendülnek. A délután egyik szenzációja a saját dallal érkező Osztojkán Alex, aki produkciójával – nem meglepően – elviszi az aranyérmet. Engem mégis inkább a dobogó előkelő második fokára felkapaszkodó Tatár Szidónia az, aki lenyűgöz: Lady Gaga Million Reasons-e a maga elégikus, mégis szenvedélyes vallomásosságával régóta kedvencem, Szidónia energikus előadásmódja pedig meghatványozza az élményt. Nem csak a hangjával fut be hihetetlen távolságokat: láthatóan a színpadot is uralja. Olyan dinamizmussal lakja be a teret, amelyre nem indokolatlanul mondja azt a zsűri: világszínvonal.

A versenyprodukciók után hirtelen zsúfolásig megtelik a színpad. Nem is csoda, hiszen az összes résztvevő – kisgyermektől zsűritagig – a pódiumra érkezik, ahol közösen előadják a főszervező-műsorvezető Karacs Miklósnak a környezetvédelem fontosságát hirdető dalát. A megható produkció után az eredményhirdetés következik. Először a gyermekkategória dobogósait hirdetik ki: 3. helyezett  Sinka Dóra; 2. helyezett Juhász Botond; 1. helyezett Pollauf Jázmin.

A felnőttekhez érve csak fokozódik a hangulat. A meglepetés azonban elmarad. Szidónia és Alex – akiről Turi Lui legendás énekes azt állítja, hogy jobb, mint Azahriah – fergeteges színpadi produkciójuk után magabiztosan húzzák be az első két helyet. A dobogó harmadik fokára kapaszkodik fel a szintén nagyszerű Szabó Roland.

Az eredményhirdetés után a fotós kolleginával a back stage-be indulunk. Araszolunk a meghatódott anyukák és melegszendvicset sütő szervezők között. Egészen a színpadhoz vezető öltöző ajtajáig verekedjük magunkat, azonban itt megtorpanásra kényszerít a szemérem: a szűkös terem a Szlovákiából érkező táncoslányokkal van tele. Úgy döntünk, inkább az ajtóban várjuk be a láthatóan elfoglalt Miklóst, aki a tehetségkutatót lebonyolító Csomópont Egyesület alapító elnöke is egyúttal.

Mikor nagy nehezen előkerül, az előtér felé vesszük az irányt, ahol stílszerűen egy zongora alá telepedünk le. Mint elmondja, a versenyt 2011 óta szervezik meg rendszeresen, és mára a helyi közösség életének fontos részévé vált. „Az első tehetségkutatón több mint 800 fiatal jelent meg, három turnusba kellett beválogatnunk őket – emlékezett vissza a Csomópont Egyesület elnöke. – Mi akkor úgy terveztünk, hogy ez egy egyszeri alkalom lesz. A gyerekek jelezték, hogy lenne erre hosszú távon is igény, mint az a jelentkezők számából is érezhető volt.” Az addigi ad hoc jellegű rendezvények után a Csomópont 2014-ben vált végre állandó otthonnal rendelkező, bejegyzett egyesületté.

Mikor arról kérdezem, a tehetségkutató-szervezésen túl milyen módon igyekeznek mentorálni a fiatal tehetségeket, Miklós meggyőző választ ad: „Az évek során a verseny nyertesei közül többen is bekerültek az általunk működtetett stúdióba, ahol rögzíthették első felvételüket, nem egyszer saját szerzeményeiket is. Így a versenyen való szereplés számukra nemcsak egy egyszeri élmény, hanem hosszabb távú lehetőség is.” Nem elhanyagolható ugyanakkor az sem, hogy a tehetséges fiatalok bemutatkozási lehetőséget kapnak a TV2 Zenebutik csatornáján is.

Persze, mint azt Miklós is leszögezi, sztár nem lesz mindenkiből. De ez talán nem is baj. Hiszen az olyan események, mint ez is, elsősorban nem a versenyről, hanem a feloldódásról szólnak abban a mindig egyedi és mindig egyszeri élményben, amit úgy hívnak: zene.

Locker Dávid

Comments are closed.