Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Demenciatörténet a hozzátartozó szemszögéből

Nógrádi Gergely Anyahajó című könyvét szeptember 23-án mutatták be a Kosztolányi téri KF & T Kft. Galériában. Az eseményen a TIZEN5 stábja is ott járt.
Az elmúlt években mintha kezdene fellazulni a demenciáról szóló társadalmi tabu. Ennek jeleit elsősorban nem is a mindennapi közbeszédben, hanem az irodalomban látni. Idén mindjárt két könyv is vállalkozott arra, hogy kirángassa a demencia problémáját a tabusítás homályából. Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet című könyve mellett Nógrádi Gergely most megjelent, Anyahajó című kötetében is a szerző és a demenciában szenvedő édesanyja küzdelmét követhetjük nyomon.
A könyvbemutatón a szerzőn kívül Jobbágy Mária, a Nem Vagy Egyedül Támogatói Kör társalapítója, valamint dr. Kázér Ágnes, a Feledhetetlen Alapítvány kuratóriumi elnöke vett részt. Az alapítvány, amelynek Hekker Szilvia, kerületi lakosunk is kuratóriumi tagja, 2018 óta segít aktívan a demenciától érintett személyeknek és hozzátartozóiknak. Mint a beszélgetés résztvevőitől elhangzott, utóbbira azért is van nagy szükség, mert a demenciával élők gondozása az állami ellátórendszer egyik legnagyobb vakfoltja.
A könyv különlegessége, hogy egyfajta naplóként született meg, amelyben a szerző „élesben” rögzítette – akár leírások, akár párbeszédek formájában – az anyjával tapasztaltakat. A bemutatón Nógrádi elmondta, hogy a kézirat négy évig a fiókban lapult – és valószínűleg így is maradt volna, ha a barátai rá nem ébresztik, hogy a publikálással talán segíthet sorstársainak. Reméljük, igazuk lesz.

Locker Dávid

Comments are closed.