Véleményét vállaló igazgatónak nincs helye az iskolában

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Pitiáner politikai bosszú – szakmai körökben így minősítik azt, hogy a tankerületek, illetve Pintér Sándor minisztériuma szerte az országban, valós indoklás nélkül egymás után köt útilaput az iskolaigazgatók talpára.

 

Kánikula ide-oda, több településen, kerületben forrnak az indulatok. Szülők, diákok indítanak petíciókat, szerveznek tüntetéseket, mert minden szakmai indoklás nélkül iskolaigazgatókat küldenek el a tankerületek. Sőt, előfordul, hogy a Belügyminisztérium semmisít meg pályázatot, bár állítják: nem politikai döntések születnek.

A XV. kerületben – ahogy lapunk is beszámol erről – Vass Bélának, a Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának kell posztjáról távoznia. Az Észak-Pesti Tankerületi Központ ugyanis eredménytelennek nyilvánította az új ciklusra benyújtott pályázatát.

Kispesten is áll a bál. A Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium igazgatója Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár döntése nyomán nem újrázhat. Pedig Cselik Ágnes 20 éve, mindenki megelégedésére irányítja a gimnáziumot. Az igazgatót korábban a Spanyol Polgári Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki VI. Fülöp spanyol király. Ám az iskola nyíltan kiállt a demonstráló tanárok mellett, és az iskolarendszer átalakítását sürgette.

Küzdeni fog az igazgatóért, és szolidáris minden iskola közösségével, ahol valós szakmai indoklás nélkül utasítják el az igazgató pályázatát – tudatta lapunkkal Gajda Péter, Kispest ellenzéki polgármestere, és érthetetlennek, az intézmény stabilitását veszélyeztetőnek nevezte a döntést. Közösségi oldalán nyílt levélben kérte a Külső-Pesti Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsának azonnali összehívását, hogy megoldást találjanak. Bár a levélre eddig nem érkezett válasz, Gajda Péter még bizakodik. A polgármester posztja alatt egyébként valaki politikai erőfitogtatásnak nevezte a történteket.

Csepelen három intézményvezető pályázatát utasították el most: a Herman Ottó Általános Iskola, a Katona József Általános Iskola, valamint a Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatójáét. Tavaly a háromból két vezetőt már el akartak a helyéről mozdítani, de akkor ez nem sikerült. Borbély Lénárd, a kerület exfideszes polgármestere a korábbi próbálkozáskor azt állította: „politikai ítélet született”, amit helyi ellenlábasa, Németh Szilárd „rezsibiztos” hozott meg. Hogy az idei döntéshez van-e köze Némethnek, nem tudni, de a képviselő június 2-án, a közösségi oldalán olyan fotót tett közzé, amin Maruzsa Zoltánnal és Tóth Endre tankerületi igazgatóval látható. A képhez azt írta: az urakkal a jövő tanév feladatairól, kihívásairól, lehetőségeiről egyeztettek.

„Volt kollégaként és Székesfehérvár képviselőjeként is értetlenül állok a kialakult helyzet előtt” – ezt Vargha Tamás fideszes honatya, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára írta közösségi oldalán, amikor kiderült, hogy a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója sem folytathatja tovább a munkát. Horváth József intézményvezetői pályázatát szintén indoklás nélkül utasította el a Belügyminisztérium. Pedig a honvédelmi államtitkár szerint az iskola felújítását, bővítését a mindenki által tisztelt igazgatónak kellene végig vinni. Vargha azt ígérte, minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy az igazgató maradhasson. „Egyetértek Tamás” – írta a bejegyzés alá Cser-Palkovics András, a város kormánypárti polgármestere. Ezt követően a Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy elsősorban a kifizetetlen túlórák ügyében az iskola tanárai által indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgatói pályázatát.

Fazekas Csaba, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója sem maradhat a helyén. A döntést a minisztérium hozta meg. Emlékezhetünk: 2022 őszén a gimnázium öt tanárát rúgták ki egyszerre, mert polgári engedetlenség keretében tiltakoztak a közoktatás helyzete miatt. A tanárok bíróságra mentek, az oktatás helyzetét szintén bíráló igazgató pedig tanúskodott a perben.

Az ismert esetek többszöröséről lehet szó

A TiZEN5 érdeklődésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, kilenc olyan esetről tudnak, amikor erősen vélelmezhető, hogy politikai okok miatt bocsátottak el igazgatót, nem fogadták el, érvénytelennek minősítették a pályázatát. Úgy vélte, a valóságban ennek többszöröséről lehet szó. Ráadásul sokan eleve nem is pályáztak újra intézményvezetőnek – példaként Debrecent hozta –, mert sejtették-tudták, mi lenne a végeredménye.

 

Comments are closed.