„Nem a közbiztonság, hanem a közbiztonságérzet rossz”

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Makai Ferenc képviselő két hétig járőrözött a rendvédelmisekkel

Makai Ferenc, a 12-es választókörzet újrázó képviselője formabontó akcióba kezdett: rendőröket, közterület-felügyelőket és polgárőröket kísérve két héten keresztül járta Újpalota utcáit, hogy személyesen mérje fel, milyen állapotban vannak a közterületek, milyen a közbiztonság.

A választási kampánynak vége, mindenki kifújta magát, ám a politikusok nem dőlhetnek hátra, hiszen tennivaló bizony akad még bőven. Makai Ferenc képviselő például útnak indult, hogy saját tapasztalatokat szerezzen a kerület közbiztonsági helyzetéről, hiszen mi más lehetne fontosabb, mint hogy a polgárok ne csupán akkor érezzék biztonságban magukat, ha esténként kulcsra zárják az ajtót, és leülnek a tévé elé megnézni mondjuk a Beverly Hills-i zsarut.

„A kerület a bűneseteket tekintve nem tartozik a legfertőzöttebbek közé – jelentette ki a politikus. – Úgy fogalmaznék inkább, nem a közbiztonság, hanem a közbiztonságérzet rossz. Ezért is fontos, hogy a lakosság lássa, a rendőrökkel, polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel jelen vagyunk az utcán, figyelünk a problémáikra.” Makai a TiZEN5-nek elmondta:  sok panasz érkezik a napi szintű közterületi alkoholfogyasztásra és a szemetelésre. A délután fél 4-től este 10-ig tartó járőrözési akciójuk során főként ezeknek igyekeztek elejét venni. „Nem vegzálásra, bírságolásra vagy büntetésre törekedtünk, célunk az volt, hogy az itt lakók nyugodt, békés környezetben tölthessék a mindennapjaikat. Akkor is segítettünk, ha valakin azt láttuk, hogy a nagy melegben rosszul van. De volt olyan is, amikor a járőrözés során súlyos beteggel találkoztunk, őt orvosi segítséghez juttattuk.”

A képviselő elmondta azt is, hogy a kerületvezetés kiemelten figyel az itt lakók szociális biztonságára. „Az persze nem segít sokat, hogy a kormány a szociális hálót teljesen leamortizálta. A kerület fenntart utcai szociálismunkás-hálózatot, nappali melegedőt azoknak, akinek nincs biztos lakhatásuk. A fővárosi fenntartású átmeneti szálló és a szobabérlők háza is a kerületben található. Számos anyagi támogatást és természetbeni juttatást vehetnek igénybe az itt lakók. Ha valakinek tartozása, hitele van, igyekszünk hangsúlyozni, hogy ne várják meg, amíg annak nagysága kezelhetetlenné válik, szóljanak mielőbb, hogy segíteni tudjunk!” – emelte ki.

Makai Ferenc bejelentette azt is, hogy a járőrözési akciót a jövőben is rendszeresen folytatni kívánja. A tervek szerint az általa életre hívott adományszekrényt is újranyitják majd. „Ide zöldséget, gyümölcsöt, sós és édes péksüteményt töltünk, ezekből szabadon lehet válogatni. A szekrényt sajnos többször is megrongálták, az ilyen incidensek miatt is fontos, hogy odafigyeljünk az utcai folyamatokra. Sokaknak lehet szükségük erre a segítségre, a rongálás és garázdaság nem állhatja útját ennek.”

Makai szükségesnek tartaná azt is, hogy a helyi Fidesz is felelősségteljesebb magatartást tanúsítson. “Amikor például filmforgatás zajlott egy téren, amelynek során éppen egy késeléses jelenetet vettek fel, rohantak, hogy szétkürtöljék, milyen bűnesetek történnek az utcán. Rossz hírét keltették a kerületnek. Inkább azon kellene dolgozniuk, hogy megfelelő számú rendőr és önkormányzati rendész legyen. Ennek érdekében akár lobbizhatnának is a kormánynál. Önkormányzati képviselők ők is, a kerületieket kéne szolgálniuk, nem a pártjukat” – szögezte le. Biztos abban, hogy az újraválasztott kerületvezetés a lehetőségei szerint a jövőben is igyekszik megvédeni minden rászorulót – tette hozzá.

Bittner Dániel

Comments are closed.