Idén is újra Palotai Nyári Játékok

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Több mint egy évtizedes hagyomány a kerületben, hogy a Csokonai15 színes, minőségi és ingyenes kulturális programokat szervez a nyári időszakra. A Palotai Nyári Játékoknak az első években a Boldog Salkaházi Sára templom udvara adott otthont, ma már ugyanúgy találkozhatunk a programokkal Rákospalotán is.

Idén július 26-án, Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című kocsmaáriájával kezdődött az eseménysorozat. Aznap majd’ hatszáz fős közönség gyűlt össze a Nemzedékek parkjában, és hosszú tapssal jutalmazták a monodráma előadásáért Thuróczy Szabolcsot.

Másnap Molnár Piroska főszereplésével a Jaj, Nagyi című színdarabot hozták el Palotára a Nyári Játékok szervezői. A Kossuth-díjas színésznő játéka mellett, remek alakítást nyújtott Rohonyi Barnabás, az önmagát kétségbeesetten kereső fiatalember megformálásával és öröm volt látni László Lili bravúros átváltozásait is, aki több karakter szerepébe is bújt az este során.

Augusztus 2-án az Újpalota 55 kiállítás záró akkordjaként zenés performanszot hozott egy fiatal csapat, felelevenítve az elmúlt fél évszázad helyi eseményeit. A Kikötő kerítésére Újpalota napján, még június elején került ki Kiss-Kuntler Árpád, a Szebeni Műhely alkotójának fotókiállítása, aki az 1970-es években a környéken készült fényképeket „fotózta újra”, azaz ugyanabból a perspektívából örökítette meg az utcákat, köztereket, házakat, műemlékeket. A kiállítást érdeklődve nézte idős és fiatal, hiszen ugyanolyan érdekes volt a kicsiknek látni, hogy milyen volt évtizedekkel előtt az orvosi rendelő bejárata vagy Fő tér, mint az időseknek visszaemlékezni arra, amikor még épp hogy csak megépült a lakótelep. Elindult a párbeszéd – és a tárlat célja épp ez volt, hogy a kerítésen látható képpárokat látva generációk kapcsolódjanak. Ezt célozta a vidám finisszázs is, melyet az épp augusztus 2-án születésnapos kerületi alkotó, Felhőfi-Kiss László rendezett. A Caesar’s Bread zenekar korabeli dallamokkal idézte az elmúlt ötven évet, a performanszban Farkas Eunika és Molnár Janka énekelt, Ruzicska Lilien és Tóth Géza Gergő pedig felidézte Újpalota történetének jelentős eseményeit.

Erre a hétvégére esett Balázs Béla születésének 140 évfordulója, akiről a magyar filmkészítőknek és televíziós alkotóknak adományozható legmagasabb állami szakmai kitüntetést elnevezték, de talán a nézők keveset tudnak róla. A híres filmes emlékére három Balázs Béla-díjas alkotóval közösen nézhette végig a közönség az 1948-ban készült Valahol Európában című filmet. A tervezett szabadtéri mozizást sajnos az eső a Kikötő Ifjúsági Központba száműzte, de a különleges történetekkel teli este mindenkit kárpótolt. A kerületben működő Origo Filmstúdióval közösen szervezett ünnepet Horváthné Dr. Fekszi Márta a stúdió vezetője nyitotta meg. Majd Hargittai László vágó, Szász Attila filmrendező, és Szabó Gábor operatőr a filmszakma három különböző területén dolgozó kimagasló tehetségű alkotó mesélt arról, hogy ez a legendás mozi miért kiemelkedő alkotása a magyar filmgyártásnak. A Valahol Európában egy-egy párperces részletét választották ki az alkotók, és beszéltek arról, hogy számukra miért fontosak, emlékezetesek, vagy épp filmtörténeti szempontból miért jelentősek az 1947-ben forgatott fekete-fehér képkockák. Megtudhattuk, milyen szerepet kaptak Makk Károly vagy Bacsó Péter filmrendezők, és mely jeleneteket forgatta az akkor még segédoperatőr Illés György. Hallhattunk a film felújításáról is, melyben fontos szerep jutott Szabó Gábornak. Több mint két óra filmelemzés, vissza- és előre tekintés után, a közönség minden tagja úgy tért haza, hogy tudta, egyszeri és megismételhetetlen élményben volt része.

Augusztus 3-án és 4-én átköltözött Rákospalotára a Palotai Nyári Játékok, és a Karácsony Benő parkban felállított szabadtéri színpadon lépett fel a különböző zenei világok összeolvasztásában remekelő jazz formáció, a Subtones. A groove-os jazzfunk tengelyén mozgó, de a műfajon belül sokfelé kalandozó formációt Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők hangja töltötte meg igazán élettel. Az ismert popslágerek jazzváltozatai mellett saját szerzeményeket is játszottak.

Pindroch Csaba egyszemélyes komédiája nagy sikert aratott a palotai közönség körében is. A művészt egy szerencsétlen baleset érte az előadás előtt, így frissen gipszelt karral érkezett Rákospalotára, de a kéztörés ellenére vállalta a fellépést. A Segítség, megnősültem! előadás egy házasodni készülő férfiú gondolatait szólaltatta meg, rendkívül sok humorral és sok olyan történettel, melyekben magunkra ismerhettünk. Mindamellett, hogy tele volt paródiával, az előadás mégis egyértelműen tisztelgés a nők, a szerelem és a házasság előtt, egy bravúros színésztől, aki maga is házas, négygyermekes apuka. Az est zárásaképpen a szerző – a kerületben élő Sebestyén Elemér – és Pindroch Csaba együtt dedikálták a színdarab alapjául szolgáló regényt, bíztatva a nézőket, hogy könyv formájában is vigyék haza ezt a történetet.

Comments are closed.