Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Száz éve született Szusza Ferenc

Száz éve, 1923. december 1-jén született a magyar labdarúgás egyik legnagyobb csillaga, Szusza Ferenc. A kiváló csatár 462 alkalommal lépett pályára az Újpesti Dózsa színeiben, mely találkozókon egyes források szerint 393, mások szerint 518 gólt szerzett. Nem csoda, hogy 2003 óta az ő nevét viseli az Újpest Megyeri úti stadionja, a centenárium alkalmából pedig emléktáblát avattak angyalföldi háza homlokzatán. Ezen az ünnepségen részt vett Szusza Ferenc Pestújhelyen élő unokája és családja is. „Hogy én és családom ezt a nevet viselhetjük, mindig is óriási büszkeséggel töltött el, és megható, hogy Szusza Ferenc ennyi idő után is fontos az emberek számára” – mondta el Szusza József.

Szusza Ferenc minden idők legeredményesebb csatára volt. Munkáscsaládból származott, egyetlen kitörési lehetőség a sport, a labdarúgás volt számára. Ő pedig élni tudott ezzel a lehetőséggel. 1935 és 1961 között viselte a lila-fehér színeket. Az Újpesttel négy bajnoki címet szerzett, hármat zsinórban. A válogatott mezét 24-szer húzhatta magára, ezeken a találkozókon 18 gólt szerzett.

„A válogatottság mindig is fájó pont volt az életében, mert a játéktudásához képest kevés lehetőséget kapott. Abban az időben rengeteg jó labdarúgó volt Magyarországon, de neki is helye lett volna az Aranycsapatban” – jegyezte meg az unoka.

A kiváló csatár pályafutását befejezve edzőként is maradandót alkotott. A Győri ETO, az Újpesti Dózsa, az Egri Dózsa, illetve a lengyel Górnik Zabrze és a spanyol Real Betis és Atletico Madrid csapatával is komoly sikereket aratott.

„Szusza Ferenc fia, az édesapám, idősebb Szusza József költözött Pestújhelyre, azóta pedig itt lakunk. A lokálpatriotizmusomat szerintem Szusza Ferenctől örököltem. Ahogy ő ragaszkodott Újpesthez, úgy ragaszkodom én is Pestújhelyhez. De a fiaimmal többször voltam már Újpest-meccsen, mert szeretném, ha ők is büszkék lennének arra, hogy a Megyeri úti patinás létesítmény az ő elődjük nevét viseli.”

Comments are closed.