Igyunk, de ne csak vizet!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A sportolás során fokozott verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszítünk, ezért nem elég, ha edzés után ásványvízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. A legjobb, ha ilyen esetekben izotóniás italt választunk, amely segítségével szervezetünk ismét feltöltekezik elektrolittal – ajánlja dr. Rurik Imre háziorvos.

Kánikulai vízivás

Kánikulai vízivás

A jó sportital jó ízű, nátriumot, 6-7 százalék szénhidrátot (fruktóz, glükóz, maltodextrin, szukróz kombinációját) tartalmaz, szénsav- és koffeinmentes. A jó íz azért lényeges, mert csak ezzel garantált, hogy annyit igyunk, amennyi szükséges a megfelelő folyadékpótláshoz.
Nem mindegy a folyadék hőmérséklete sem. Bármennyire jólesne a nagy melegben a hideg innivaló, sportolás után a majdnem testhőmérsékletű, 36 Celsius-fokos italok fogyasztása javallt – tanácsolja a háziorvos.
Hosszabb idejű – legalább egy óráig tartó – sportolásnál, különösen a nagy melegben, nem elegendő az edzés után inni, az optimális teljesítmény, komfortérzetünk és biztonságunk érdekében közben is szükség van a folyadék-utánpótlásra.
Az izzadás révén bekövetkező 1-2 százalékos testsúlyvesztés ugyanis a vér mennyiségének csökkenésével is jár, amely miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy a megfelelő véráramlást fenntartsa. Ez pedig izomgörcsöket, szédülést, fáradtságot, súlyosabb esetben hőbetegséget is okozhat – hívja fel a figyelmet a szakember. Edzés közben ugyanakkor elegendő vizet inni, majd sportolás után pótoljuk az elveszített nátriumot, káliumot, magnéziumot és egyéb elektrolitokat.

Comments are closed.