A Pléhcsárdában járt, amit Bádog Gundelként emleget, és így vezette fel a mondandóját: „Itt a munkásosztály tényleg a Paradicsomba megy.” Azt azért tegyük hozzá, hogy járt már itt korábban Anthony Bourdain, az amerikai sztárszakács is, akinek A konyhafőnök vallomásai címmel magyarul is megjelent a könyve. Bourdain évekkel ezelőtt a Hentesnél enni-mozgalom vezéralakjával, Máté Dugó Dániellel járt Bábel István talponállójában, és nagy élvezettel falta a velős-májas palacsintát. Mutatjuk, mert ennek is megmaradt a nyoma, a CNN követte el.
Hát úgy, hogy előzőleg pájsliról álmodott. „Két kerekded szalvétagombóc locspocsolt a szalontüdő édes-savanyú mártásában, és Rézi bácsi álmodó lelkét elöntötte a desztillált boldogság. Aztán felébredt és majd’ megdöglött egy kis pájsliért” – ezt tudta írni ez a középkori lakomákról és örökké belsőségekről fantáziálgató, olykor azért bizonyára éhes író. Akit végül ez a pájslivágy sodort szűkebb pátriánkba, Rákospalotára. De pechünkre még ezt is jól írta, noha igyekeztünk fülön csípni, hiszen a Bádog Gundelnek helyet adó Kolozsvár utcai kispiac mindössze egy utcasarokra van Pestújhelytől. De nem hibázta el! Még ezt sem.
„Természetesen szalontüdőt kérünk – írja Rézi bácsi. – Meg egy kis vadast. Ezért 2500 forintot fizetünk. Máris van tehát négy óriási zsemlyegombócunk. Kettő a tüdőhöz, kettő a vadashoz. Egy kisebb falunapra elég volna csak a gombócmennyiség, akkorák, mint Muhammad Ali ökle.”
Aztán pedig rendre Krúdyt idéz, ami eleve gyanússá teszi ezt a mi Rézi bácsinkat. Honnan ismeri ez a jóember ennyire minden belsőségek legnagyobb magyar kínvallatóját, de olyan filológiai mélységekben, hogy az ember torkán megakad a szalontüdő. Álljon itt igazolásul egy újabb részlet.
„A hosszú laskánál bizony apróbbra van vágva, és – ami nagyon fontos – a légcsövek és hörgők precízen el vannak távolítva, ez ugyanis teljesen el tudja cseszni a pájsli élvezeti értékét, mikor az ember köpködi, nyiszálja, tányér szélére száműzi a hörgőt. Persze citromkarika nincs, viszont van csészealjon erős porpaprika, erre ráuszulunk. Egy púpos ikeás mélytányérnyi adag a tüdőnk, szinte túlcsordul, mint szívben az érzelem – tulajdonképpen kétszemélyes porció és csudafinom.”
Bábel úr büféjében megfordult Kovács István, az „ismert” berlini riporter is az óriás mikrofonjával. Ezt tesszük most ide pihentetőül, Rézimentes betétként.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.
One Comment