Megőrizni a működőképességet

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Rémisztő belegondolni, de a Covid egyetlen pillanatában sem érezte azt, hogy válságkezelő és veszteségminimalizáló üzemmódba kell kapcsolnia. Hogy a túlélésért kell küzdeni – hangoztatta a testület októberi ülésén Cserdiné Németh Angéla. Ezzel indokolta egyebek mellett azt, miért kell a villamosenergiával, a gázzal, a távhővel a XV. kerületnek is spórolni. Hosszan sorolta, hogy négy év alatt 17-szeresére nőtt az itteni intézmények távhődíja és 9-szeresére az önkormányzat összes energiaköltsége.

Mindeközben a kormány adót emelt, a kerület pedig 4,7-szer annyi szolidaritási hozzájárulást fizet majd 2023-ban, mint 2019-ben. Megígérte, az év hátralevő részében és a jövő év elején a kerület vezetői azon fognak dolgozni, hogy megőrizzék működőképességet, mert ez a legfontosabb. Az, hogy a közszolgáltatások ne csorbuljanak, a válság miatt nehéz helyzetbe kerülőket támogatni tudják, a kulturális- és a sportlétesítményeket is a lehető legrövidebb ideig kelljen korlátozni, illetve senkit ne bocsásson el az önkormányzat.

Mint elmondta, kormány nem tudta megvédeni a rezsicsökkentést, így most olyan költségek zuhantak az ország nyakába, amelyekre egyetlen költségvetés sincs felkészülve. Ezért kell az önkormányzati intézményekben szigorítani.

A polgármester hetek óta tartó egyeztetések után terjesztette a képviselők elé azt a kényszer szülte csomagot, amelyik mindenkit érint. Eszerint az óvodákban, bölcsődékben 22 fok lesz télen, így a kicsik nem fognak fázni, az intézmények reggel 6-tól délután 17 óráig tartanak nyitva. A téli szünet – akár az iskolákban – december 22-től január 9-ig tart, de lesz ügyelet. A rendelőket szintén 22 fokra fűtik, ám a várótermekben csak 18 fok lesz. A Polgármesteri Hivatalban 21 fokban dolgoznak majd, december 23-tól január 8-ig azonban a spórolás jegyében igazgatási szünetet tartanak. A munkatársak erre az időre szabadságot vesznek ki, de lesz telefonos ügyelet, és a halaszthatatlan ügyeket ez idő alatt is intézik.

Miután az előterjesztett javaslatokat a testület megszavazta, így már biztos, hogy november 14-től március 31-ig a Kozák téri Közösségi Ház, a Pestújhelyi Közösségi Ház, az Újpalotai Közösségi Ház és a Helytörténeti Gyűjtemény hosszú téli szünetre kényszerül. A polgármester szerint sajnos nem az a kérdés, hogy mennyit spórolnak, hanem az, hogy mennyit nem kell kifizetni.

És sajnos az Arany János utcai, valamint a Klebelsberg utcai Idősek Klubja sem lesz nyitva, a Kontyfa utcában viszont mindenkit várnak.

Miután a XV. kerületben, akár más településeken sajnos egyre kevesebb a kisgyerek, viszont sok óvónő hiányzik, a polgármester az intézményrendszer átszervezésére tett javaslatot. Hatalmas vita keveredett ebből, a szülők képviselője egyebek mellett azt kérte számon, hogy erről velük előre senki nem egyeztetett. Elmondta, szeretik az óvónőiket, a gyerekek nem akarnak egyenként másik helyre kerülni, sőt, a szülők sem szeretnének egymástól elszakadni.

A Fidesz-frakció tagjai azt kérték, vonják vissza a javaslatot, számokkal indokolják meg, mi szükség van az átszervezésre, és csak a szülőkkel egyeztetve lépjenek. Azután kiderült, hogy az előterjesztés két hete olvasható volt a kerület honlapján, illetve ez csupán szándéknyilatkozat, amelyről ezt követően minden érintettel egyeztetni fognak. Ezt a sorrendet jogszabály írja elő. Az átszervezést követően a csoportok együtt maradva, saját óvónőikkel mehetnek át másik, közeli óvodába, és csak a régi, elavult épületektől kell majd elbúcsúzniuk.

Kiderült, már olyan kevés az óvodás a kerületben, hogy annyi intézményre, amennyi a kerületben működik, semmi szükség sincs.

Október 7-én, a helyiek tiltakozása ellenére bezárt a pestújhelyi posta. Állítólag kongott az ürességtől, hiszen a Magyar Posta Zrt. szerint a mai világban már kevesen mennek ezekbe a hivatalokba, mindenki online rendezi az ügyeit. Csakhogy ezen a vidéken még más a szokás. Mint Gyurkó Dániel, a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja a testületi ülésen elmondta, errefelé sok az idős ember, ők bizony jártak a postára, most viszont kétségbe vannak esve. A kerületben ugyanis összesen három ilyen hivatal működik, a pestújhelyieknek pedig mostantól nagyon messze kell majd járniuk. A testület megbízta a polgármestert, hogy a hivatal újra nyitásáról, vagy legalább a szolgáltatások pótlásáról tárgyaljon a Magyar Posta Zrt-vel.

A napirend előtti szócsatákban ezúttal egyebek mellett hallhattunk az 1956-os forradalom megítéléséről éppen úgy, mint a polgári engedetlenségről. A fideszes Dr. Lehoczki Ádám egy közösségi médiában látott posztra reagálva elmondta, azért nem emlékeztek együtt a kerület vezetőivel október 23-án, mert az ellenzék soraiban ma is vannak, akik szerint 1956 ellenforradalom volt, nem határolódtak el azoktól, akik akkor emberek közé lövettek, és 2006-tól sem határolódtak el. Javaslatára viszont az testületi ülés résztvevői egyperces néma csenddel megemlékeztek a forradalom áldozatairól.

Farkas Edit, a Mindenki a Tizenötödikért képviselője viszont a tegnapi diák, tanár, szülő élőlánc, a polgári engedetlenség apropóján a Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori Fidesz szervezete tagjainak októberi közleményéből idézett mindenki okulására. A közlemény aláírói kiálltak a gimnázium elbocsájtott tanárai mellett. Emlékeztettek: a Fidesz a magyar jogállam megteremtéséért alakult, amelynek része a sztrájkjog. Kövér László egykori nyilatkozatát idézték, aki régen még úgy vélte, rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál, jogállamban fordítva van.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

KÉPEK: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.