Örömhír a lakótelepieknek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Hajdu László országgyűlési képviselő és Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője, a XV. kerületi baloldali országgyűlési képviselőjelöltje tartott sajtótájékoztatót szeptember 2-án Újpalotán. A két politikus azért hívta a panelépületek közé a sajtó képviselőit, hogy egy örömhírt osszon meg a kerületi lakókkal. 

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Barkóczi Balázs elmondta: a baloldali kormányzás idején, egészen 2007-ig jól működött a panelprogram. Addig ugyanis 34 milliárdot költöttek az épületek felújítására, melyből 190 ezer lakás vált komfortossá. Ez a panelek egynegyedét jelentette. Ezek a házak ráadásul nemcsak hőszigetelést kaptak, hanem energetikailag is megújultak. 2008-tól már a lakóknak is be kellett szállniuk az Új Magyarország Lakásfelújítási Programba, ám még ez az ütem is tartható volt, melynek köszönhetően már a hazai panelek egyharmada újulhatott meg. Ugyanakkor ebben az időszakban a jelentős önrész miatt már csak a felújított házak fele igényelte a teljes szigetelést.

Jövőre a Dobrev Klára vezette magyar kormány egyik elsődleges feladata lesz a panelfelújítási program újraindítása – tette hozzá a DK szóvivője –, ám ezt nem önrészből, hanem uniós forrásokból fogjuk finanszírozni, és ezt a programot ki fogjuk terjeszteni a nem panelből épült társasházakra is. 

Hajdu László országgyűlési képviselő hozzátette: sok felújítatlan ház van még a kerületben. „Egy tízemeletes ház teljes hőszigetelését, energetikai hatékonyságának növelését nem lehet közös költségből finanszírozni. Mindenképpen állami vagy uniós beavatkozásra van szükség. Az újpalotai lakótelep most ötven éves, az épületek igénylik a felújítást, és a közművek is igénylik a cserét, éppen ezért örömhír számunkra, amit az új kormány tervez”– jegyezte meg Hajdu László.

Comments are closed.