Az emberhez méltó lét életünk értelme

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Idén 25 esztendős a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány, mely szervezetet negyedszázada a Molnár Viktor utcai Fejlesztő Gondozó Központ szülői közösségének kezdeményezésére alakult. Az alapítvány működése sokrétű, megpróbálja segíteni a gondozottak nyaraltatását, hét éve egy jól működő Szülői Klubot üzemeltet, eszközöket vásárol az intézménynek, és támogatja a dolgozók továbbképzéseit is. E mellett immár második alkalommal egy országos konferenciával is megpróbálja felhívni a figyelmet a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek helyzetére. Az első konferenciát 2017-ben a polgármesteri hivatalban rendezték. A második találkozás pedig idén június 8-án az Asia Centerben valósult meg. Az elmúlt öt év történéseit áttekintő tanácskozás a járványügyi előírások miatt részben személyesen, részben pedig online zajlott. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Célunk, hogy megszólítsuk az állami, a civil és egyházi szervezeteket, akik a magas támogatási igényű fiatalok lakhatási problémáinak megoldásain dolgoznak – mondta Schilling Magdolna, a házigazda alapítvány elnöke. – Illetve szeretnénk elérni az érintett szülőket és családokat is. 

Magyarországon ma körülbelül 15 ezer családot érint a kérdés, mi fog történni súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeikkel, ha a szüleik valamilyen oknál fogva már nem tudják majd otthonukban gondozni őket.

– Évek óta egy helyben járunk – tette hozzá Schilling Magdolna. – Az idő meg csak pereg, mi is és a gyermekeink is öregszenek, és egyre sürgetőbbé válik a kérdés, mi lesz velük később? 

A Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány szakértők bevonásával kidolgozott egy programot, mely hat vállalkozó család halmozottan súlyos fogyatékos gyermekének lakhatási támogatásáról szól. Ennek értelmében a FENO napközben, a közös családi otthon pedig esténként és hétvégeken nyújtana otthont a gondozottaknak.

– Szeretnénk ezt a programot az önkormányzatnak is megmutatni, hátha sikerül előrébb lépni ebben a nehéz témában.

A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek, fiatalok lakhatási támogatása égetően fontos kérdés. Jelen helyzetben azonban még sehol az országban nem találtak rá megoldást. Tény, az önkormányzatokat érintő állami elvonások sem könnyítik meg a döntéshozók helyzetét.

– Évek óta foglalkozunk már ezzel a problémával – mondta Tóth Veronika alpolgármester –, már a FENO működtetése is egy erőn felüli vállalásunk, de nehéz helyzetünk ellenére is szeretnénk előrébb lépni. Ehhez azonban előbb anyagi forrásokat kell találnunk.

Schilling Magdolna súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekét fiatalabb korában egy Ménesi úti intézményben gondozták, ahonnan egy idő után „eltanácsolták” az ápoltakat.

– Húsz éve kerültünk át a Molnár Viktor utcai FENO-ba, ahol egy csodálatos világ tárult elénk. Az sem zavart bennünket, hogy ezért a csodáért nap mint nap utaznunk kellett az I. kerületi otthonunk és az újpalotai intézmény között. Nyolc éve aztán itt telepedtünk le – jegyezte meg Magdolna. 

– Gyakran elszégyellem magam, hogy én csak másfél órát foglalkozom ezzel a problémával, mások pedig egész életüket erre áldozzák – mondta Tenki Réka színművész, a Péterfy-Novák Éva blogjából készült „Egyasszony” című színdarab egyszemélyes főszereplője, a konferencia fővédnöke. – Rettenetesen tisztelem ezeket az embereket, akik feláldozták az életüket halmozottan fogyatékos gyermekük gondozásáért. 

A júniusi konferencián több fogyatékosokkal foglalkozó egyesület képviselője is felszólalt, de megosztotta gondolatait Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, valamint Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes is. Az eseményt pedig Cserdiné Németh Angéla polgármester is figyelemmel kísérte.

Comments are closed.