Oltottak előnyben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Elérte a négymilliót az oltások száma, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe lépett a korlátozások feloldásának újabb üteme. 

Május elsejétől a szállodák, állatkertek, vadasparkok, múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak, edzőtermek, uszodák, fürdők kinyithattak, de kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók, a sportrendezvényeket a védettek este 11 óráig látogathatják. 

A kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása. Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali – 100 ezertől egymillió forintig terjedő – pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások egyelőre fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor – várhatóan május harmadik hétvégéjéig – a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani.

A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek, de a kormány – amint az oltások előrehaladása lehetővé teszi – ezeket is szeretné enyhíteni, megszüntetni – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021. május 1-jén. Ezen a napon a koronavírus-járvány miatt bezárt intézmény újra megnyílt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 éven aluliak számára. Fotó: MTI/Kovács Attila

Comments are closed.