Rendhagyó Föld napi megemlékezés

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Április 22-én a Nevesincs-tó mellett találkozott a sajtó képviselőivel Hajdu László országgyűlési képviselő, és Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője, a XV. kerületi baloldali országgyűlési képviselőjelöltje. A helyszínválasztás nem véletlenül esett erre a külterületi, természetvédelmi területre, a tó melletti erdőben ugyanis nemrég hivatalos engedéllyel tarvágásokat végeztek. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Szimbolikus időpontban, a Föld napján hívtuk ide, a Nevesincs-tó mellé a sajtó képviselőit – mondta Barkóczi Balázs. – Ezen a napon mindenki – a kormánnyal az élen – a klímavédelemről beszél, miközben itt az élő bizonyíték, hogy a háttérben milyen természetkárosítások zajlanak.

Barkóczi Balázs elmondta: a közel hat hektárnyi fa kivágása a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével történt. Az engedélyt még a főváros korábbi vezetése hagyta jóvá úgy, hogy az még a 2019-es helyhatósági választások előtt hatályba léphessen. 

– Az önkormányzat megpróbálta minden lehetséges eszközzel megakadályozni az erdőírtást, azonban a kormány minden olyan jogosítványától megfosztotta a kerületeket, amelyekkel ez ellen jogilag felléphet. Az esztelen természetpusztítást ketten akadályozhatták volna meg: a tulajdonos, akinek nem állt érdekében, illetve az említett kormányhivatal, amely viszont éppen ellentétesen cselekedett – nyomatékosította a szóvivő.

Hajdu László szerint ebben az ügyben mindenki, az önkormányzat, a kerület lakossága, de még az érintett földterületek tulajdonosai is meg lettek vezetve. 

– A 307 tulajdonos is csak az önkormányzat által összehívott lakossági gyűlésen szembesült azzal a ténnyel, hogy van olyan fogalom, hogy erdőgazdálkodás, és van olyan munkakör, hogy erdőgazda, aki jogosult arra, hogy fakivágási engedélyhez folyamodjon. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A Nevesincs-tó körüli erdő fáit harminc évvel ezelőtt telepítették. Ez alatt a fák nemcsak megnőttek, hanem időközben nekik is köszönhetően egy budapesti szinten egyedülálló ökológia is kialakult. Ez az egyensúly borult fel a körülbelül hat hektárnyi erdő kivágásával, amely seb nagyjából harminc év múlva fog csak begyógyulni. Az országgyűlési képviselő hozzátette: civil kezdeményezésre alírásgyűjtés indult, amely ugyan a tarvágást már nem tudja visszacsinálni, ám, legalább megpróbálja a döntéshozókat a kivágott fák pótlására bírni. Információink szerint a Föld napjáig közel 2500 támogató aláírás gyűlt már össze.

A sajtótájékoztatóról készült videónkat az alábbi linken tekinthetik meg:

https://hirek.csokonai15.hu/video/sajtotajekoztato-a-fold-napjan-a-nevenincs-tonal/

Comments are closed.