Fény az alagút végén

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Nehéz helyzetben vannak a kerületi egyházak. A járvány kirobbanása óta az egyik legfontosabb feladatukról, a közösségépítésről kell lemondaniuk. Ráadásul tavasszal, a járvány első hulláma idején a miséket is csak online tartották az egyéb gyülekezeti tevékenységekkel együtt.

– Az őszi, második hullám csak a közösségi tevékenységeinket sodorta a kibertérbe – mondta Szabó András, a Pestújhely- Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze –, az istentiszteletek azonban megtarthatóak maradtak az egészségügyi előírások betartásával.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pestújhelyi evangélikus templomban csak előzetes regisztrációval lehet istentiszteleten részt venni,  , mert egy-egy alkalommal maximum tíz ember lehet jelen a szertartáson. Jóval nagyobb az igény,  ezért Szabó András vasárnaponként két alkalommal – 9.45-kor és 10.30-kor – tart istentiszteletet.

– A közösségi életünk azonban majdnem teljesen leállt. A csütörtök esti Biblia-óráinkat még online meg tudjuk tartani, melyen sokan részt szoktak venni, de a többi eseményünk egyelőre szünetel – jegyezte meg a lelkész.

Jelenleg tehát csöndesen zajlik az élet az egyházközségen belül, azonban a háttérben komoly munka folyik. Pestújhelyen több mint tíz éve tervezik már, hogy megnagyobbítják a kistemplom közösségi tereit.

– A templomunk 88 éves, hamarosan jubilálni fog. A sekrestyét csak az ötvenes években ragasztották hozzá, és ez a „mellékrész” ma már egyre kevésbé tudja betölteni funkcióját – fűzte hozzá Szabó András.

Az egyházközség régóta tervezte, hogy a sekrestyét lebontatják, és a helyére egy korhoz és környezetéhez illő közösségi termet építenek a megfelelő kiszolgáló-helyiségekkel. A tervet azonban  nehezítette egyrészt, hogy a Sándy Gyula által épített templom fővárosi védettséget élvez, másrészt eddig nem volt tisztázott a Templom tér besorolása sem.

– A Földhivatalnál közkertként nyilvántartott területre nem lehetett építeni. Ezt sikerült most átsoroltatnunk,  így végre jogtiszta  a helyzet ahhoz, hogy belevághassunk az építkezésbe – mondta a lelkész.

Szabó András hozzátette: előbb terveket kell készíteni, majd egy kivitelezőt  találni, és akkor –  már nyáron – elkezdődhet a beruházás.

 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Comments are closed.