DK: a megszorítások tönkreteszik a lakóhelyeket

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonásokról tartott sajtótájékoztatót Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője és  Mihály Gergő, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke január 29-én a XV. kerületi polgármesteri hivatalban.

Barkóczi Balázs elmondta: a kormány a folyamatos megszorításokkal tönkreteszi a lakóhelyeket. Szerinte ez a politikai büntető hadjárat a vírusjárvány okozta gazdasági válság alatt is nem a védekezést, nem az újrakezdést, hanem az ellenzéki vezetésű városok és kerületek kivéreztetését szolgálja, és a napi működését veszélyezteti. “Az elvonások azt jelentik, hogy a XV. kerületben is kevesebb pénz jut az egészségügyre, az oktatásra, a kilátástalan helyzetben lévők megsegítésére” – jegyezte meg Barkóczi Balázs.  Hozzátette: hiába az önkormányzati szinten megszervezett sikeres járvány elleni védekezés, az átvállalt plusz feladatok, a kormány a cselekvőképességüktől akarja megfosztani a helyhatóságokat. Kiemelte: ezt a DK nem fogja hagyni!

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Gy. Németh Erzsébet a járvány elleni küzdelmet részletezte. Bírálta a kormány hozzáállását, szerinte az önkormányzatok saját forrásaikból állami feladatokat láttak el. Úgy véli a szervezetlenség, az oltási protokoll és a tájékoztatás hiánya nagy probléma, az intézmények kiszolgáltatottak ebben a helyzetben. „Előfordult, hogy 12 órája sem volt az idősotthonnak arra, hogy felkészítse és meggyőzze a lakókat, hogy fogadják el az oltást, illetve a dolgozók megteremtsék az oltás körülményeit. A tájékoztatás azért fontos, hogy bízzanak benne, mert csak így tudják magukat, illetve a szeretteiket megvédeni” – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.

Mihály Gergő úgy fogalmazott: “12 nap múlva, az év 40. napján súlyos határpont következik. Azon a napon a kerületet érintő kormányzati elvonások annyi pénzt fognak jelenteni, amennyit a kerület évente a szociális segítségnyújtásra fordít. Ez a könyörtelen hatalom politikájának a jele, amelynek nem számítanak az emberi életek”. Szerinte ezzel nagyon sérül a rengeteg rászorulónak támaszt nyújtó  erős, helyi biztonsági háló,  de a pártja és szövetségesei azon dolgoznak, hogy megmutassák, milyen a valódi segítő politika.

A sajtótájékoztatóról készült videó-felvételünket az alábbi linken tekinthetik meg: https://hirek.csokonai15.hu/video/a-dk-sajtotajekoztatoja-a-jarvanyugyi-intezkedesekrol-es-az-onkormanyzatokat-erinto-elvonasokrol/ 

 

Comments are closed.