Biztonságos ünnep

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Bár a járvány mindent átír, azért a karácsony idén is ünnep. Mindenki megpróbál erejéhez mérten felkészülni, de lesznek olyanok is, akik megpróbálnak majd megkárosítani bennünket.
– Elsőként az internetes csalásokat emelném ki – mondta Kelemen Sándor rendőr őrnagy, a XV. kerületi kapitányság bűnügyi vezetője. – Az egészségügyi helyzet miatt jelentős mértékben megnőtt az online piacok szerepe, sokan biztonsági okokból otthonról intézik a vásárlásaikat, éppen ezért fontos tudni, hogy a világhálón veszélyek is leselkednek ránk.
Sok olyan reklám, hirdetés kerül fel az internetre, amely csak a gyanútlan vásárlókat szeretné lépre csalni. A rendőrséghez hetente érkeznek ilyen csalásokról bejelentések, de garantálható, hogy nem csak ennyi bűncselekmény történik, sokan ugyanis inkább csendben maradnak, és az esetüket a „tanulságos veszteségek” közé könyvelik el.
– Nagyon fontos, hogy mindig hiteles oldalon vásároljunk. A hitelességet a termék ára, illetve az oldal hírneve is alátámaszthatja. A kommenteknél gyanús lehet a túl sok pozitív vélemény. Ha mégis ismeretlen helyről vásárolunk, csak a termék átvételét követően fizessünk – javasolta az őrnagy.
Ugyancsak a karácsonyi bevásárlások idején szokott előfordulni, hogy az üzletközpontok, boltok parkolóiban az autóban hagyott értékeket ellopják.

Fotó: https://en.wikipedia.org/

– A tulajdonosok kiszállnak az autójukból, rányomnak a központi zárra, de már azon jár az eszük: lesz-e kosaruk, van-e még az akciós termékből? Az autóra nem is nagyon figyelnek. Nem úgy azok, akik úgynevezett blokkolásgátlóval megakadályozzák, hogy a tulajdonos bezárja az autóját, majd, amíg ő az üzletben van, kirámolják. A közelmúltban több ilyen eset történt a kerületben, ezért kérek mindenkit, a vásárlási mizériában se feledkezzen meg az elővigyázatosságról – nyomatékosította a rendőr őrnagy.
Kelemen Sándor kapitányságvezető-helyettes a rossz hírek mellett egy jóval is szolgált: a kevesebb vásárló és az idősek bezárkózása miatt gyakorlatilag eltűntek a zsebesek és a trükkös tolvajok a kerületből. Ennyi pozitívuma azért csak van a koronavírus-járványnak.

Comments are closed.