Varázslatos adventi ablakok

Átlagos olvasási idő: 2 perc

December 1-jétől ünnepi díszbe öltöztetik Pestújhelyt. Korábban már több magyar településen is adventi díszeket tettek az ablakokba, a pestújhelyi megvalósítást egy lokálpatrióta házaspár, Boros Panna és Szusza József kezdeményezte és szervezte.
– Sajnos, a járványhelyzet miatt nincs lehetőségünk arra, hogy a hagyományos adventi szeretetünnepünket megrendezhessük a Templom téren – mondta Szusza József. – Pedig ez az ünnepség már régóta kiemelt helyet foglal el közösségünk életében, amit nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is mindig nagyon vártak.
A szervezők sokáig bíztak abban, hogy ezt a szabadtéri programot – az egészségügyi intézkedések betartásával – idén is meg fogják tudni rendezni, ám a november 11-től bevezetett szigorítások, illetve az azt követő helyi rendelkezések ezt lehetetlenné tették.
Sosem volt annyira szükség az adventre, sosem előzte meg akkora várakozás az ünnepeket, mint ebben a nehéz helyzetben. Pannával úgy véltük, az összetartozásnak most nemcsak közösségépítő, hanem lélekemelő szerepe is van.
A házaspár 24 önként jelentkezőt keresett, akik vállalják, hogy egyik ablakukat feldíszítik a tervezett ablakos adventi naptár számára. A fiatalok 24 számot készítettek, amelyek folyamatosan kerülnek ki a jelentkezők ablakaiba. A naponta gyarapodó díszes ablakok pedig mindenki számára megtekinthetők.
Készítettek egy térképet, melyen címmel ellátva szerepelnek az ablakok. Az esti kijárási tilalom előtt sokan sétálnak, sétáltatják a kutyájukat a környező utcákban, és séta közben szívesen nézegetik ezeket az ablakokat. A térképet mindennap frissítik a soron következő ablakkal, amit közzétesznek a Facebook-oldalukon.

– Minden ablaktulajdonos nagyon kreatív, ennek köszönhetően nap mint nap színesebbé és látványosabbá válik Pestújhely. A kezdeményezés az itt élők körében is rendkívül népszerű, december 1. óta sokan keresik fel a díszes ablakokat. S bár ez a program egy személyesebb adventi rendezvényt helyettesít, nem tartjuk kizártnak, hogy az Adventi Ablakok a vírust követő időszakban is megmaradnak majd. A program végén, december 24-én körberakjuk gyertyával a Templom téri evangélikus kistemplomot, ahol remélhetőleg egy karácsonyfa is állni fog. Az erről készített kis videónkat is feltöltjük a Facebookra – mondta Szusza József.

Comments are closed.