Mínuszban is fedél nélkül

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Elkezdődött az úgynevezett „téli krízis” időszak, ami egészen március végéig tart a hajléktalanellátásban. Ez az öt hónap a szociális munkások számára azt jelenti, hogy jobban kell figyelniük a fedél nélkül élőkre.
A téli figyelmet a mostani egészségügyi helyzetben még fokozniuk is kellett, hisz a hajléktalanok az időjárás mellett a járványnak is ki vannak téve. Segítésük az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központ égisze alá tartozik. Az innen kapott információk alapján nagyjából hatvan olyan emberről beszélünk a kerületben, aki a krí­zis időszakában igényli a törődést. Ők nem mind tartózkodnak életvitelszerűen a kerületben, van, aki csak a Kontyfa utcai Nappali Melegedőt használja, de nagyjából harmincra tehető azon emberek száma, akik a XV. kerület határain belül, a szabad ég alatt sátorban, viskóban élnek.

Hajléktalanellátás

Mit is jelent a krízisidőszak a hajléktalanok számára? Egyrészt, hogy a már említett Nappali Melegedőben már nemcsak napi kettő, hanem napi öt órát tölthetnek el. Sőt, amennyiben az időjárás tovább romlik, az egész napos bent­tartózkodást is engedélyezni fogják. Egyelőre nincs információnk arról, hogy a hajléktalanok között akad-e olyan, aki elkapta volna a koronavírust.
A Menhely Alapítvány naponta monitorozza az ellátóhelyeket, és tájékoztatást küld a kórházi kezelésre szoruló személyekről. Amennyiben valamelyik ellátottnál a betegségre utaló tünetet észlelnek, azonnal értesítik a mentőket. A Nappali Melegedőbe belépő hajléktalanoknak is mérik a hőmérsékletét, amennyiben valakinél lázat tapasztalnak, szintén mentőt hívnak. A területen dolgozó szociális munkásokat is felszerelték a szükséges védőfelszereléssel, így ha hajléktalan személyt ültetnek az autójukba, akkor overallal, maszkkal, sőt arcpajzzsal és kesztyűvel is óvhatják az egészségüket. A szociális munkások novembertől március végégig a hajléktalanoknak takarókat, gyertyákat, konzerveket, takarófóliát és meleg teát visznek, ami sokuk számára életmentő lehet.
Fővárosi szinten is várhatóak változások a hajléktalanellátásban. Jelenleg ugyanis még senki sem tartózkodhat egész nap az éjjeli menedékhelyeken, ám a vírus tavaszi, első hullámakor módosítottak ezen a szabályon, így elképzelhető, hogy az időjárás hidegebbre fordulásával és a járványhelyzet fokozódásával ez most újra időszerű lesz.

Comments are closed.