Egészségünkre váljék!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szeptember 2-án átadták a Rákosi úti szakrendelőben az új CT-t. A beruházás az elmúlt húsz év egyik legfontosabb fejlesztése kerületünkben.

 –  A CT nagyon fontos a kerület lakossága számára – mondta dr. Buzna Andrea főigazgató a szűk körben megtartott átadóünnepségen  – , mert nincs kórházunk, így nem mindegy, mennyire tudjuk felgyorsítani a kivizsgálásokat. Az új eszköz jelentős mértékben megkönnyítheti majd a betegek kiszűrését és gyógyítását.

A Mindenki a Tizenötödikért frakció már a választási programjában megígérte a CT-t. Az eszköz beszerzése, beszerelése és működtetése már tavaly megvalósulhatott volna, azonban költségvetés hiányában akkor még nem tudott lépéseket tenni a kerület ez ügyben. 

 –  Nagy nap ez a mai – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester –, hisz egy fontos választási ígéretünket teljesíthetjük. Nem túlzás kijelenteni, ez a CT az elmúlt 15-20 év legfontosabb kerületi beruházása. Számtalan felmérés bizonyította, hogy a lakosok az egészségügyi reformokat várják a legjobban, emellett az is tény, hogy városrészünkben kiemelten magas a daganatos megbetegedések aránya.

Fotó: XVMÉDIA

A polgármester elmondta, többször kérték már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, hogy a kerületi egészségügy számára a CT – működtetésére többletkapacitást és többletfinanszírozást biztosítson, ám ez eddig nem történt meg. 

 – A visszautasítások ellenére egyre inkább elkötelezettjei lettünk a CT beszerzésének  –  nyomatékosította a polgármester. 

Maga az eszköz nem volt olcsó – 114 millió forintba került  – , a komplex beruházás azonban tartalmazta a helyiség kialakítását (43 millió forint), a földszinti vizsgáló és kiszolgáló helyiségek berendezését (1,2 millió forint), illetve az orvosi eszköz működtetését (évi 187 millió forint), ami már tetemes összeg a kerületi önkormányzat számára.

 – Évente nyolcezer esettel számolunk, ez akár 12-13 ezer beavatkozást is jelenthet, amely a Népjóléti Bizottság jóváhagyásával a kerületi lakosok számára évente egyszer ingyenes, a kerületben dolgozók számára meg kedvezményes lesz – emelte ki a polgármester.

A CT üzembe helyezésével azonban nem fejeződnek be a fejlesztések a kerületi egészségügyben. Az önkormányzat ugyanis a Hősök úti rendelő felújítását is kiemelten kezeli. Ez a 630 millió forintos beruházás is előrehaladott állapotban van, a közbeszerzést már kiírták, amint meglesz a kivitelező, a felújítás is megkezdődik.

 –  Minden egészségügyi fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy időben felfedezzük és gyógyítani tudjuk a betegségeket, így, ha okkal is kerül valaki CT-vizsgálatra, bízunk benne, hogy ez majd az egészségére fog válni – fűzte hozzá a polgármester.

 

Comments are closed.