Séta után bogarászás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Magyarországon élő kullancsok közül több faj is veszélyezteti az embereket és az állatokat egyaránt. A kullancsok ugyan aprók, azonban sok problémát okozhatnak a kutyáknak. Hogyan érdemes védekeznünk a paraziták ellen, ezúttal ennek jártunk utána.
A kullancsok olyan betegségeket terjesztenek, amelyeket nem szabad alábecsülni. A négylábú kedvencünknél leggyakoribb fertőzés a Babeziózis vagy köznyelven a kutyamalária, ami egysejtű parazitákon keresztül terjed. A Babesia bigemina kórokozó a kullancs csípésén keresztül fertőzi meg az állatot és a vörösvérsejteket támadja meg. Kevésbé fordul elő a Lyme-kór, de szintén nagyon veszélyes, melyet a Borrelia burgdorferi baktérium vált ki, és parazitákra van szüksége ahhoz, hogy a gazdatest vérkeringésébe kerüljenek, és ott tovább szaporodjanak. Míg a kullancsencephalitis egy vírusos betegség, amit az azonos nevű vírus vált ki. Leggyakrabban fertőzött kullancs csípésével terjed. Kutyáknál szerencsére ritka, és csak legyengült immunrendszerű állatokat képes megtámadni.
A fertőzések ellen a legegyszerűbb megoldás a megelőzés. Fontos, hogy minden gazda tisztában legyen a tünetekkel, hiszen csak így tud közbelépni és szakszerű segítséget kérni.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Az Állatmentő Angyalok Zsókavár utcai kutyakozmetikájában gyakran felmerül a kérdés, hogyan távolítható el a kullancs. Kenyeres Andrea kutyakozmetikus elmondta: kiskedvenceinket minden séta után alaposan vizsgáljuk át. A kullancsok ugyanis a városi parkokban, kutyafuttatókban is lesben állnak a fűszálak hegyén vagy kisebb bokrok levelén, hogy gazdatestre találjanak. Ráadásul a kisállatok kíváncsiak, pajkosak, mindenhová bebújnak, így tökéletes célpontok a vérszívóknak.
A kutyakozmetikus kitért arra is, hogy a dús, hosszú szőrű kutyák jobban ki vannak téve a veszélynek, hiszen bundájukba könnyedén belecsimpaszkodnak a kullancsok. Mivel a fülekbe is előszeretettel bemásznak, így a lógó fülű kutyák gyakran esnek áldozatuk csípésüknek, mivel a füleken és a fülkagylóban is képesek észrevétlenül elrejtőzni. Ezért fokozottan figyeljünk és vizsgáljuk át a hajlatokban megbúvó helyeket. Ilyen a nyakörv alatti testrész is, átvizsgálásakor távolítsuk el róla, és célszerű átfésülni sűrű bolhafésűvel. Meglepő, de a szem környékén is előszeretettel tapadnak meg a kullancsok, ahonnét nem könnyű eltávolítani a kis parazitát, így érdemes inkább állatorvos segítségét kérni.
Andrea arról is beszélt, hogy bár furcsának tűnhet, de időnként a kutya szájába is befészkelheti magát a kullancs, hiszen a négylábú barátaink nyelvükön keresztül párologtatnak, így főként kánikulában fogínyre, száj­padlásra tapadhatnak a kullancsok. Tappancsok, mancsok mellett a farok alatti rész se maradjon ki az alapos szemléből, mivel ezeken a helyeken is megbújnak a vérszívók. A kutyakozmetikus nyomatékosította, hogy bár szívesen segítenek a kullancsátvizsgálásban, sőt, ha tudnak a kiszedésben is, azonban a szakszerű eltávolítás és a paraziták által okozott betegségek tüneteivel mindenféleképpen állatorvoshoz kell fordulni. A megelőzésre pedig érdemes kullancs- és bolhairtó szereket, eszközöket használni. Andrea szerint már nagyon sok hasznos riasztó létezik élősködők ellen.

Comments are closed.