SUP-pantunk egy kicsit

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Vidám suppolással, azaz állószörföléssel tehetjük emlékezetessé a nyári napokat. Kétségkívül ez az idei nyár egyik slágere. Mennyire egyszerű meglovagolni a hullámokat? Ennek jártunk utána.
– Baráti társasággal voltunk egy egynapos fürdőzésen Opatiában – mesélte Tajti Réka, a Polgármesteri Kabinet korábbi munkatársa –, ahol lehetőség nyílt ennek az újfajta hóbortnak a kipróbálására. Rendkívül izgalmasnak ígérkezett erre a SUP-ra felállni, bár, nem tagadom, én leginkább ülve éreztem jól magamat a deszkán. A sup­polásnak ugyanis nagy előnye, hogy nemcsak állva, hanem ülve is lehet evezni, így az idősebb korosztálynak is nyugodtan ajánlom.
Nem túlzás kijelenteni, az idei nyár első számú sztárja a SUP (amely már tavaly, sőt 2018-ban is a nyár slágere volt). Ez a vizes szórakozás ugyanis semmiféle előképzettséget nem igényel, sőt túlságosan edzettnek sem kell ahhoz lenni, hogy egy deszkán kievezzen az ember. A felfújható vagy tömör szörftest kellő biztonságot ad az evezéshez, ám ha nyílt vízre merészkedik az ember, nem árt egy mentőmellényt felvenni.

– Ha az ember kipróbálja a suppolást, rögtön beleszeret – mondta Réka. – Nekem is megtetszett, s mivel nemcsak tengeren, hanem már a hazai vizeken is lehet gyakorolni, nagy valószínűséggel lesz még alkalmam a technikámon csiszolni.
A suppolás népszerűségét a technológia fejlődése is fokozta. Ma már nem szükséges drága szörfdeszkát kölcsönözni, hogy állva evezhessünk. A felfújható deszkák ugyanis már 150 kg-ot is könnyedén elbírnak. A felfújható SUP előnye pedig, hogy leeresztve egy táskában is elfér, így bárhova magával viheti az ember. A tengerre és a Balatonra is, ugyanis a „magyar tengeren” is egyre több suppolót látni. Van, aki azért váltott az állva evezésre, mert a szörfölés kevés sikerélményt jelentett a számára, ám szeretett volna a vizen is állva maradni.
– Állva, de még ülve is egészen más szögből látja az ember a vizet – mesélte Réka. – Ez egy olyan élmény, amelyről úszva vagy egy matracon ringatózva nem is álmodhatunk. Arról nem beszélve, hogy a sebességet is magunk állítjuk be, ha nézegetni szeretnénk, akkor mehetünk kényelmes tempóban, de ha sietünk valahova, akkor nagyobb fokozatba is kapcsolhatunk.
A suppolás népszerűségét jellemzi, hogy egyre több állva evezős vízi túra szerveződik (ma már a Dunán is lehet suppolni, így a főváros nevezetességei a vízről is élvezhetővé váltak), de a deszka köré közösségek is szerveződnek, illetve Rékáék példája is bizonyítja, hogy baráti társaságok és családok is kezdik felfedezni maguknak.

Comments are closed.