Folyékony újratervezés

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A koronavírus-járvány felettébb nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. Kétségtelen, hogy a legnagyobb kihívás elé azok a cégek kerültek, amelyek a vendéglátásra és az idegenforgalomra építettek.
A Kapucinus Sörfőzde 1993 óta működik a Baranya megyei Magyarhertelenden. A kézműves sörfőzdét pedig nagyjából tíz éve az Újpalotán élő Késmárky Attila és Késmárky Nagy Katalin üzemelteti.

– Március 16. fekete nap a sörfőzdék életében – mondta Katalin, az ország három női sörfőzőjének egyike. – A kisüzemi sörfőzdék eladásainak 90 százaléka a vendéglátóhelyekre épül, ez a lehetőség egyik napról a másikra bezárult előttünk. A forgalmunk gyakorlatilag nullára esett vissza, ezért megpróbálkoztunk a házhoz szállítással, amellyel éppen csak életben tudtuk tartani az üzemet. Csak hasonlításképpen, míg korábban egy-egy vendéglátóhely 30-50 literes hordókat rendelt tőlünk, addig most a két kezünket összetettük, ha valaki – mondjuk, egy-egy baráti társaság összeállva – 15 ezer forint értékben vett sört.
Katalin szerint a vírus pozitívuma, hogy az ország különböző részeiből érkeztek hozzájuk rendelések, így olyan helyekre is eljutottak, amiről korábban nem is álmodtak.
– Kaptunk igénylést a XV. kerületből is, ami örömteli, hiszen jól ismernek minket a saját városrészünkben, az viszont nagyon meglepett, amikor Zalaegerszegről rendeltek tőlünk – büszkélkedett Katalin.
Május közepe óta lassan-lassan ébredezik az ország. Mondhatnánk azt is, hogy augusztusra beindult az élet, ám ez nem teljesen így van.
– A vírus okozta sokk sajnos nemcsak három hónapig, hanem napjainkig, sőt még ki tudja meddig tart majd. A forgalom most sem zajlik, hanem maximum csak csörgedezik. Rengeteg vendéglátóhely zárt be végleg, de még azok közül is, amelyek kinyitottak, sokan ismét becsuktak, mivel kevés a turista. Folyamatos létbizonytalanságban vagyunk, állandóan újra kell gondolnunk a stratégiánkat, mindig újra kell terveznünk – tette hozzá Katalin.
Az újpalotai Késmárky házaspár számára nem ismeretlen ez az újratervezés. Bő tíz évvel ezelőtt is megtapasztalták ezt az állapotot, amikor átvették a Kapucinust, majd felvirágoztatták a házi sörfőzdét. Kata ráadásul nőként is nevet szerzett magának szakmai körökben.
– Az idei nyáron kísérleti jelleggel elindítottuk a hétvégi „Főzde estjeinket”, melyeken lehetőség van vezetett sörkóstolásokra, illetve kellemes szabadtéri környezetben élőzene-hallgatásra. Szeretnénk elindítani a mozgóbolt-árusítást is, mellyel a környező települések lakói számára is elérhetővé tehetjük a söreinket. Nagyon vártuk az augusztus végi orfűi fesztivált, amely sajnos elmarad, és ezzel együtt az őszünk is bizonytalan lesz. A túlélés érdekében két főben minimalizáltuk az alkalmazottaink számát, őket a sörfőzés minden csínjából kiképeztük, magunk pedig az értékesítésre fogunk fókuszálni. Ha nem így tennénk, az a közel harmincéves sörfőzdénk végét jelentené, ezt pedig nem szeretnénk – jegyezte meg Katalin.

Comments are closed.