Hogyan teszteltessünk?

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Augusztus elsejétől mindenkinek magának kell a saját koronavírus-teszteléséről gondoskodnia, ha olyan országból érkezik haza, amely kockázatos minősítésű, de két hétnél korábban akar szabadulni a házi karanténból.
A rendelet szerint a tesztelés érdekében el lehet hagyni a karantént is. Ha piros országból érkezik valaki, akkor 48 óra különbséggel készült két negatív teszteredményt követően „szabadulhat”, ha sárga országból, akkor az első negatív teszteredmény után már elhagyhatja lakhelyét, de ezt követően még a második tesztet is el kell végeztetnie. Augusztus 1-ig az állam fizette a teszteket, mostantól azonban mindenkinek saját magának kell finanszíroznia. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint egységesen 30 500 forint lesz egy magán PCR-teszt ára, amely egy napon belül fog elkészülni. A légúti mintából vett vizsgálat 27 ezer, a mintavétel pedig 3500 forint lesz. Az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. A szombati vizsgálat vagy a sürgős eredmény 45 750 forintba kerül. Mivel az Országos Mentőszolgálat augusztus elseje után csak a tünetes esetekhez megy házhoz, minden egyéb esetben mindenkinek magának kell vizsgálóhelyet keresnie. Megkérdeztük a kerületi szakrendelő vezetését, hogy a XV. kerületben mi a helyzet. Dr. Wallner Éva orvos igazgató tájékoztatása szerint jelenleg a kerületi szakrendelőben is csak azokat a betegeket tesztelik, akiket a háziorvosuk panaszaik és a tüneteik alapján, betegség gyanúja miatt vizsgálatra beutaltak.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Ezeknek a betegeknek a tesztelése a Rákos úti szakrendelő földszintjén, a gyerekrendelő erre a célra kialakított, külön bejáratú, elkülönített helyiségében zajlik – mondta a szakember. – Az eredmény a felhőbe kerül, körülbelül 24 óra elteltével mind a beutaló orvos az EESZT-ben (köznapi nevén az orvosi adatokat tartalmazó „felhő”-ben), mind a beteg az ügyfélkapun keresztül a leletet megtekintheti. Utazási célból szükséges teszteléseket azonban egyelőre még nem végzünk, de már dolgozunk azon, hogy a közeljövőben erre is lehetőséget biztosítsunk. Az utazás miatt tesztelésre kényszerülő pácienseket a SYNLAB-hoz irányítjuk, ahol ezeket a vizsgálatokat térítés ellenében vállalják.
A SYNLAB honlapján olvasható tájékoztatás szerint az úgynevezett PCR és szerológiai antitestvizsgálatok Budapest több pontján is elvégezhetők. Ám a vizsgálat előtt regisztrálni kell a SYLAB Központi Ügyfélszolgálatán, munkanapokon 8–16 között a +36 1 588 8500-as telefonszámon, mert a SARS-Cov-2 vizsgálatot csak időpontfoglalással lehet igénybe venni. A koronavírus PCR-vizsgálatokat elkülönített rendelési időben, 12 órától végzik.

Comments are closed.