Segítsünk Flórának!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerületünkben él a magyar női vízilabdázás egyik legnagyobb alakja, Drávucz Rita, aki tagja volt a 2005-ös montreali világbajnokságon és a 2001-es budapesti Európa-bajnokságon aranyérmes együttesnek.

Ezenkívül még hatszor állhatott világversenyen a dobogóra, szerepelt három olimpián, kétszer 4. lett, magyar és olasz klubcsapataival pedig négy-négy bajnoki címet nyert.

Drávucz Ritának nehéz lenne bármi újat mondani a vízilabdáról. És nehéz lenne bármi újat mondani a Charcot Marie Tooth (CMT) 2C típusú betegségről is.

– Hét éve született meg Flóra lányom, akinél 2015-ben diagnosztizálták ezt a kórt – mesélte a Rákospalotán élő sportoló. – Azóta rengeteg mindennel próbálkoztunk annak érdekében, hogy Flóra teljes értékű életet élhessen. A fejlesztéseknek hála, állapota egyelőre folyamatosan javul, de a betegségből adódóan nagyon hamar elfárad, emiatt a mai napig aktív kerekes­szék-használó – mondta Rita.

A CMT a perifériás idegrendszer betegsége, a legkülönfélébb tünetekkel és a legkülönfélébb életkorban fordul elő. A betegség sajnos az évek haladásával rosszabbodhat. Elsődleges tünetei a lábfej és a lábszár izmainak és ízületeinek gyengesége, a lábfejreflex hiánya, az egyensúlyvesztés és a fáradékonyság. Esetenként a felső végtagok, majd a belső szervek is érintetté válhatnak.

– Azért lehet nekünk is újat mondani erről a betegségről, mi már nagyon várnánk a bejelentést, hogy feltalálták az ellenszerét. Mindenesetre nemrégiben egyszeri lehetőségként tesztelhettünk egy új, úgynevezett robotterápiás módszert, amelynek az a nagy előnye, hogy képes megmozgatni a CMT-s beteg végtagjait. Flóra már az első alkalommal olyan mozgást élhetett át, amelyben eddig még sohasem volt része – fűzte hozzá.

A robotterápia azonban nem olcsó mulatság. A család, amely eddig önerőből finanszírozta Flóra gyógykezelését, a hatékonynak tűnő terápia érdekében kénytelen volt a nyilvánossághoz fordulni.

– Az egyéves kezelés ára 1 760 000 forintba kerül. A pénz összegyűjtésében az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány segít nekünk. A család és az alapítvány közös terve, hogy Flóra egy hároméves komplex robotterápiás fejlesztésben részesülhessen. Ez összesen 5 280 000 Ft-ba kerülne.

Egyelőre az ő betegségére nem létezik más gyógyszeres vagy egyéb teljes gyógyulást kínáló kezelés, tehát csak az izomfejlesztést és az idegek stimulálását célozhatjuk meg.

A Flórának szánt segítségeket az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány számlájára várják. Az OTP banknál erre a célra megnyitott számla száma 11733027-28360616-00000000. Ritáék azt kérik, hogy az adakozók a közleményben feltétlen tüntessék fel „FLÓRA” nevét.

– Már eddig is hálásak lehetünk a kerületnek, hisz mikor Rákospalotára költöztünk, és jeleztem az önkormányzatnak, hogy egy kerekesszékes kisgyerekkel érkeztünk, azonnal akadálymentesítették a környezetünket. Most azonban a többi ember segítségére is szükségünk lenne annak érdekében, hogy ez a tündéri, életvidám kislány olyan életet élhessen végre, amit megérdemel – tette hozzá bizakodóan Rita.

Comments are closed.