Ételek orvosi ajánlásra

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Különleges Semmelweis-napot tartott a ­Bethesda Gyermekkórház közössége. Az egészségügyi dolgozók ünnepéről a kórház Rákospalotán élő kommunikációs vezetője, Tamásné Bese Nóra mesélt nekünk.

– A koronavírus negyvenedik napja volt, amikor már nagyon feszélyezett a várakozás és az állandó készenlét. Úgy éreztem, hogy minél hamarabb meg kell próbálni túltenni magunkat ezen a helyzeten. Ugyanezt láttam a munkatársaimon is. Ekkor jött a gondolat, hogy állítsunk közösen emléket ennek a furcsa, egybekovácsoló, mégis távolságtartó karanténnak. Így született meg a közösen írt szakácskönyv ötlete. Mesélni akartunk a mindennapi ételeinkről, és egy picit arról az életről, ami ezeket a fogásokat ihlette. Továbbá arról, hogy milyen sokszínűek vagyunk, milyen sokféle módon sütünk-főzünk, és miben változott meg az életünk a járványhelyzet alatt – mondta Tamásné Bese Nóra.

A vírus negyvenedik napja május legelejére esett, így elmondható, alig két hónap alatt meg is valósult a projekt. A Receptre írva bethesdás szakácskönyvet pedig a kórházi közösség idei Semmelweis-napi ünnepségén mutatták be.

– Már hozzászoktam, hogy a munkatársaim valami extrém ötlettel keresnek meg, amit általában meg is szoktak valósítani – mondta dr. Velkey György, a XV. kerülettel partneri kapcsolatban levő Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. – Erre a könyvre azonban kimondottan büszke vagyok, mert ez tényleg a kórház közösségének sokszínűségét mutatja be. Naponta együtt dolgozva hosszú órákat a gyermekek gyógyulásáért, majd leroskadva a nővérpultnál vagy az orvosi szobában, ahol sok más mellett ezek a kérdések is visszatérnek: Mit ettél? Mit főztél? A válaszokból élmények törnek fel, sokszor messzi otthonokról, eseményekről, kultúrákról. A mesélő munkatárs leírásai és emlékei idővel közösekké, közösségünk élményeivé válnak, hiszen az elmesélt ételek előkerülnek az ügyeleti vacsorákon vagy a közös ünnepi asztalainknál. És az ízek, a hangulatok kikövetelik maguknak a megörökítést. Eleinte egy-egy papírfecnire, de íme, most már egy ilyen szép, képekkel illusztrált könyvbe is. Hát, így született ez a különleges szakácskönyv – büszkélkedett a főigazgató.

A Receptre írva a hétköznapi ételektől az egzotikumokig tartalmaz izgalmas és könnyen elkészíthető finomságokat. A főigazgató például a gyógyteáiról mesélt, az égéssebész főorvosnő a sztrapacskája elkészítését osztotta meg a többiekkel, de a főnővér tábori lecsója, a gyógytornász túrós nudlija, a gasztroenterológus bablevese vagy a kórházhigiénikus almás pitéje is főzésre sarkall. Az idei Semmelweis-napon tartott könyvbemutatóra az alkotók néhány ételt el is készítettek, így valamennyi meghívott vendég megtapasztalhatta a bethesdás receptek testet és lelket „gyógyító erejét”.

– A könyv bárki által megvásárolható a nemrég létrehozott webshopunkban https://bethshop.bethesda.hu/ – tette hozzá Tamásné Bese Nóra, aki nemcsak ötletgazdája, hanem szerkesztője is volt e különleges szakácskönyvnek.

Comments are closed.