Nyári napközis jókedv

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A koronavírus-járvány alaposan felborította életünket. Szinte mindent, a munkánkat, a szabadidős elfoglaltságainkat, a magánéletünket, a sportolási szokásainkat és a hobbijainkat is át kellett gondolnunk és át kellett alakítanunk. Ilyen változásra kényszerült az önkormányzat is, annak érdekében, hogy a szokásos nyári gyermekfelügyeletet biztosítani tudja a rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai családok számára.

– Az idei napközis táborunkat egy előzetes felmérés is indokolta – mondta Reiszné Naszádi Magdolna, a helyi polgármesteri hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztályának a vezetője. – Ebből kiderült, hogy a korábbi évek adataihoz hasonlóan 150-170 gyerek felügyeletével számolhatunk majd a nyáron.

A karantén miatti bezártság és az online oktatás következében nyárra sok családban alaposan elfáradtak a gyerekek. Az önkormányzat számukra szervezte meg június 29. és augusztus 19. között hagyományos napközis táborát. Amelyet a vírus kialakulásának és terjedésének megakadályozása érdekében még az eddigieknél is jobban szigorítottak.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

– Három helyszínt – a Czabán, a Szent Korona és a Hartyán Általános Iskola épületét – jelöltük ki, ahol a többségében kerületi pedagógusokból álló táborvezetők és animátorok kisebb csoportokban tudnak foglalkozni a gyerekekkel. Az első hetek adatai igazolták az előzetes várakozásainkat (160-170 fő turnusonként). Érthető módon alapvető eljárás, hogy minden táborozónak egészségesnek kell lennie, amit reggel, a táborba való belépéskor hőmérővel magunk is ellenőrzünk. Ezenkívül minden táborhelyszínen egy védőnő is tartózkodik, így ha valakinél betegség gyanúja merülne fel, azonnal tud intézkedni. A szülők egyik tábor területére sem léphetnek be, a gyerekeket a kapuban adják le, és ott is kapják őket vissza. A tábor területén kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, a csoportok vezetői pedig rendszeresen figyelmeztetik a gyerekeket ezek használatára. A helyiségeket és az eszközöket naponta többször takarítjuk, így biztosítva higiénikus környezetet minden táborozónak – mondta a főosztályvezető.

A járványhelyzet a programok összeállítását is befolyásolta. Míg a korábbi években számtalan külsős helyszín kínált élményeket a kerületi gyerekeknek, addig idén a táborozók egyszer sem hagyták és hagyják majd el a bázisukat.

– Vannak állandó programjaink – ilyen például a Palota Tehetségfejlesztő Egyesület sorozata, a Testvériség SE edzőinek játékos focis edzései, a pólófestés, a lufihajtogatás és a csillámtetoválás –, amelyek felváltva minden táborhelyszínen rendszeresen megjelennek. Ezenkívül azonban a táborvezetők és a csoportvezetők, animátorok kreativitására van bízva, hogy mivel próbálják színesíteni a gyerekek hétköznapjait. Az első két hét tapasztalatai azt mutatják, hogy a táborban dolgozó pedagógusok megoldják ezt a helyzetet. Erről árulkodnak többek között a szülőktől visszajövő pozitív vélemények is – tette hozzá a főosztályvezető.

Az önkormányzat az idei napközis tábort is ingyenesen biztosítja a gyerekek számára. Csak azoknak a résztvevőknek kell fizetni a napi háromszori étkezésért, akik a tanítási időszakban is fizetősek (normál étkezés 529 Ft/nap, diétás étkezés 794 Ft/nap). Tehát, a táborban is azokat a kedvezményeket lehet igénybe venni, mint az iskolai étkeztetés során. A három táborhelyszínt bejárva azt tapasztaltuk, hogy az iskolai környezet sem okoz problémát a gyerekeknek. A tornatermek, földszinti tantermek, ebédlők, az udvarok és műfüves sportpályák használata ugyanis jó és rossz időben egyaránt számtalan lehetőséget biztosít a szabadidő tartalmas eltöltésére.

Comments are closed.