Harkálymentés a kerületben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Egy letört faág miatt riasztották az önkormányzati rendészeket. A bejelentés szerint a Mézeskalács tér 4. szám előtt az egyik fán egy letört faág egy madárfészket is betemetett.

– Mikor kiértünk, egyből láttuk, hogy egy harkályfészekről van szó – mondta Szoldán Róbert közterület-felügyelő. – Létrát, fűrészt hoztunk, és megpróbáltuk kiszabadítani a fiókákat, amiknek a csipogását jól lehetett hallani. Közben az egyik kollégám, Sallai Tamás segédfelügyelő értesítette a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesületet – néhány tagja a Fióka- és madármentés egyesületnek is segít –, akik szintén a helyszínre érkeztek.

A közterület-felügyelők megpróbálták kimenteni a védett madarakat, ám létráról, kézifűrésszel nehéz lett volna a letört ágat biztonságosan eltávolítani.
– Emiatt felhívtam a 112-t, és segítséget kértem. Tíz percen belül a helyszínen voltak a zuglói tűzoltók, akik létrával és motoros fűrésszel szakszerűen eltávolították a faágat. Majd kipiszkálták a fészekből az életben maradt fiókákat, amiket egy közelben lakó nénitől kapott bélelt papírdobozba tettünk. A madarakat aztán az állatvédők ideiglenesen magukhoz vették, információink szerint jól vannak, ha felépülnek és megerősödnek – ami néhány hetet vesz csak igénybe –, szabadon engedik majd őket – jegyezte meg a közterület-felügyelő.

Comments are closed.