Állati segítség

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A koronavírus-járvány következtében kialakult vészhelyzet sajnos az állatvédőket sem kímélte. A civil szervezetek társadalmi munkáját megnehezítette, hogy az elmúlt időszakban a rendezvények, az adománygyűjtések és az örökbefogadások is karanténba kényszerültek.
Bár a korlátozások fokozatosan feloldódnak, még rögös az út a teljes visszakapaszkodásig. A kerületi Állatmentő Angyalok Alapítvány bántalmazott és gazdátlan állatok örökbefogadásával foglalkozik. Most minden bizonnyal új értelmet nyer a „menteni, ami menthető” szállóige, elnökük többek között erről is beszélt.
Bangha Viktor életútja tökéletes példa arra, hogyan lehet városi emberből megszállott állatbarát. Sőt mi több, a metropolisz forgatagában, hogyan lehet természetközeli mindennapokat kialakítani úgy, hogy a középpontba házi kedvenceink kerüljenek. Viktor elárulta, nagy titok nincs: lokálpatrióta újpalotaiként ugyanis már gyermekkorában az állatok szeretete, védelme éltette. S bár felnőttkorában néha-néha átvette az irányítást más jellegű munka, egy idő után rádöbbent, számára egyetlen út létezik, mégpedig az állatmentés. 2017-ben hozta létre saját alapítványát Állatmentő Angyalok néven.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

„Tevékenységünket elsősorban a bántalmazott, a megkínzott állatok mentése, rehabilitálása, átmeneti elhelyezése, majd azt követően az örökbeadása jellemzi, melyet csapatommal végzünk, azonban sokszor besegítenek lelkes civilek, barátok is. Mindemellett prevencióval is foglalkozunk. Iskolákban, táborokban terápiás kutyákkal beteg és egészséges gyermekeknek tartunk elő­adásokat. A XV. kerületi önkormányzattal és a hatóságokkal szorosan együttműködünk, azonban a városrész vonzáskörében is dolgozunk, hiszen célunk az egész magyarországi állatvédelem helyzetének javítása” – mondta Viktor. Majd arra is kitért, hogy a kisállatok mellett már sikerült két lovat is megmenteniük, azonban a járványidőszak komoly próbatétel elé állította őket is, hiszen az elmúlt három hónapban csekély adomány folyt be az alapítványhoz, pedig ettől nagyban függ az önellátásuk.
Mindenestre a Zsókavár utcában létrehoztak egy újfajta kezdeményezést, ahogy fogalmaz „állatok az állatokért, avagy az első kutyakozmetikát, ahol az állatok gyűjtenek állatoknak”. Mikor rákérdeztem, mégis hogyan segít ez az örökbefogadásra váró állatokon? szerényen így válaszolt: „a dolgozók önkéntes munkát végeznek, így a teljes bevétel az alapítványhoz kerül, hogy az épp pártfogásban lévő kutyus vagy egyéb kisállat szépen, ápoltan találhasson új otthonára”.
Az alapítvány munkájáról további részleteket a közösségi oldalukon találhatnak.

Comments are closed.