Vegyszermentes fertőtlenítés

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A koronavírus elleni védekezés hatékony elemeként talált rá a helyi Gazdasági Működtetési Központ (GMK) arra az ózonos berendezésre, mellyel vegyszerek nélkül tudja fertőtleníteni az intézmények helyiségeit. Az eszköz a későbbiekben is jó szolgálatot tehet, főként a nevelési, illetve az egészségügyi intézmények sterilizálásánál.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A Super ActivO egy mozgatható generátor, amely kettős dielektromos védőgátló technológiával rendelkezik, óránként 12 000 milligramm ózont bocsát ki a levegőbe. Fertőzés esetén az ózon a vírus fehérjeburkát kezdi megbontani, és hatol be a ribonukleinsavakhoz, „oxidálva” azt. A használatánál csupán annyi a korlátozás, hogy a kezelés alatt élő szervezet, illetve szerves festékkel kezelt tárgy, festmény nem lehet az érintett helyiségben.
A készülék alkalmas tűz után a füstszag megszüntetésére, vízkár után a gombák, a penész és a szagok eltávolítására, baktériumok, vírusok elleni védekezésre helyiségek fertőtlenítésével, járművek tisztítására, fertőtlenítésére.
„Az önkormányzat támogatta a mintegy 3 millió forint értékű berendezés beszerzését. A tesztüzem, illetve a biztonságot növelő ózonmérő és a védőfelszerelések vásárlását követően a GMK megkezdheti azon intézmények helyiségeinek fertőtlenítését, ahol ez idáig a dolgozók hagyományos tisztítószerekkel végezték mindezt. Reményeink szerint széles körben és nagy biztonsággal tudjuk használni az eszközt a kerületi gyermekek, dolgozók védelme érdekében” – emelte ki Mona Péter műszaki ­igazgató.

Comments are closed.