Online világsiker

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Világraszóló sikert aratott az MTK egyik ifjú karatésa. A mindössze 13 esztendős Takács Eszter ugyanis megnyerte a második World ­Series E-Tournament online karateversenyt.

A kerületi tehetség U14-es korosztályban indult, és a 32 fős mezőnyben 10 nap alatt öt fordulót megnyerve állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

– Nekünk nem akkora meglepetés Eszti sikere – mondta Miklós Nikolett, a győztes sportoló edzője –, mert tudtuk, hogy hatalmas tehetség, aki nemcsak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is képes ezt bizonyítani.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Nemzetközi Karate Szövetség által életre hívott World Series E-Tournament versenysorozat gyakorlatilag a vírusmentes időszak Youth League-versenysorozatának online változata. Ugyanolyan világranglistapontokat ad, mint offline elődje. A nemzetközi szövetség azért találta ki, hogy a karantén alatt is motiválja az otthonukban egyedül készülő sportolókat. A karatesport egyik válfaja, a kata (formagyakorlat) itthon és nemzetközi szinten is online-képesnek bizonyult. A ­karateprogramok.hu áprilisban rendezte az első online kataversenyt Magyarországon, amelyet a 12–13 évesek között Takács Eszter annak a rendje és módja szerint meg is nyert. Ezt követően az edzője a kadetok (14–15 évesek) között is nevezte, ám Eszti azt is megnyerte. Addigra már lebonyolódott a World Series E-Tournament első köre – az még Eszti nélkül –, ám a második versenyen már a kerületi tehetség is ott volt, s ha már ott volt, akkor meg is nyerte a versenyt.

– Eszti eddigi legjobb eredménye egy decemberi bronzérem volt a Velencében rendezett Youth League-versenyen, amely a magyar karatesport első kataérme volt a versenysorozatban – tájékoztatott az edzője.

Takács Eszter ötéves kora karatézik. Eleinte a sportág másik válfajában, a kumitében (küzdelemben) is kipróbálta magát, ám másfél év óta csak a katára koncentrál. Edzői szerint ugyanis ebben a műfajban nagyon szép jövő várhat rá. Az elmúlt időszakban rengeteg érmet szerzett már hazai és nemzetközi versenyeken, ám pályafutása legnagyobb sikerét a mostani online világverseny megnyerésével aratta. A Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hatodik évfolyamos diákja az iskolapadban is kiválóan teljesít, de leginkább a tatamin érzi jól magát.

– Az ő korosztályában még ezek a Youth ­League vagy World Series E-Tournament versenyek a legrangosabbak. A világversenyeken fiatal kora miatt még nem vehetett részt, de a 2021-es korosztályos világbajnokság már célkeresztben van, és nagyon készülünk, hogy ott is bebizonyítsuk majd Eszti tehetségét – fűzte hozzá büszkén Miklós Nikolett.

Comments are closed.