Festői gyertyaláng

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az örmények minden évben május 22-én emlékeznek meg Nuridsány Zoltán festőművészről, aki sokat tett az erdélyi és magyarországi magyar-örmény és örmény közösségért.

Nuridsány Zoltán 1925. augusztus 22-én született Marosvásárhelyt, apai Ágon örmény származású családból. 1957-től korai haláláig élt és alkotott. 1974. május 22-én távozott az élők sorából, örökségül hagyva rendkívüli szellemi hagyatékát, mely inspiráció és iránytű a fiatalabb generáció számára.

Laczkó Ibolya művészettörténész ekképp jellemezte munkásságát: „a magyar festészet kiemelkedő alkotója volt. Festészeti oeuvre-je az Európai Iskolához kötődő indulástól a muráliákon át a táblaképeken megfogalmazódó monumentalitásig ívelt. Életének és munkásságának legtermékenyebb, bő másfél évtizedes periódusában szolgált színhelyül az Alkotmány utcai műterem.”

A világjárvány miatt ez évben sajnos elmaradt a Fővárosi Örmény Klubban az az Emlékműsor, mely vetített képes előadásban, zenei és prózai elemekkel, bensőséges baráti beszélgetéssel mutatta volna be életművének állomásait.

Fotó: kozterkep.hu

Az óvintézkedések betartásával, a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az V. ker. Alkotmány utca 27. számú házon lévő emléktáblánál helyezett el koszorút. A Farkasréti temetőben Nuridsány Zoltán plakettjével díszített és védett síremléknél, az örmény gyökerű szűk család, virággal és gyertyagyújtással emlékezett a szerető férjre, apára, nagyapára, a humánus emberre és a tehetséges művészre egyaránt.

Comments are closed.