A járványt felújításokra használjuk

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi helyzetben mindenki megpróbál otthon maradni, és a többség csak fontos indokkal hagyja el az otthonát. Ezzel ugyanis megelőzheti a járvány terjedését. A sok otthonlétnek van egy másik eredménye is. A legtöbb ember ugyanis megpróbálja kihasználni ezt az egészségügyi „kényszerszünetet”.

Így március-április-május hónapokban még az átlagnál is többen kezdtek lakás-, garázs-, pince-, kert- vagy kerítésfelújításba. Ezek a munkálatok pedig sok-sok hulladékkal járnak. Így időszerű volt, hogy utánanézzünk, mit lehet tenni a felújítások során keletkezett sittel. Volt néhány lakó, aki például bennünket is megkeresett annak érdekében, hogy megtudja (hogy megtudjuk), a felszedett PVC-t hol lehet leadni.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A PVC lomhulladéknak számít, így azokban a hulladékudvarainkban, amelyek lomhulladék átvételére alkalmasak, nyugodtan leadhatók – tudtuk meg Horváth Lászlótól, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) sajtókapcsolatokért felelős munkatársától. – A XV. kerületi Károlyi Sándor utcai hulladékudvarunkban például minden gond nélkül átveszik a PVC-t.

A fővárosi hulladékudvarok a járvány idején is üzemelnek, ám pont az egészségügyi helyzetre való tekintettel némileg módosult nyitvatartással és kapacitással. A legfontosabb, hogy a budapesti hulladékudvarok szolgáltatásait – melyekből május 4. óta már öt van a fővárosban – kizárólag csak budapesti magánszemélyek vehetik igénybe. A fővárosi illetékességet lakcímkártyával kell igazolni.

– Lom, illetve építési-bontási törmelék (sitt) napi maximum 150 kilogramm mennyiségben Rákospalotán kívül még a XXII. kerületi hulladékudvarunkban is leadható, ugyanakkor a zöldhulladékok, a gumiabroncsok leadása, illetve a zöld- és kommunális hulladékgyűjtő zsákok értékesítése szünetel. Ezért mindenkitől szíves elnézést kérünk – tette hozzá a szakember.

A hulladékudvarok nyitvatartásáról, működési rendjéről és kapacitásáról érdemes az FKF weboldalán (fkf.hu/hulladékudvarok) előzetesen tájékozódni. Ha valami nem világos, akkor az online felületen kívül telefonon is lehet érdeklődni. Ami biztos, a hulladékudvarok látogatásakor ugyanúgy kötelező a száj­maszk és a kesztyű viselete, valamint az egymás közötti távolság betartása, mint az élet más területein.

 

Comments are closed.