Víz nélküli vízilabda

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Megpróbáljuk feltérképezni, miként vélekednek kerületi olimpikonok a nyári játékok elhalasztásáról, illetve hogy miképp őrzik meg kondíciójukat a karantén idején. Most a női vízilabda-válogatott vezéregyéniségét, a Rákospalotán élő Keszthelyi-Nagy ­Ritát kérdeztük minderről.

Keszthelyi-Nagy ­Rita
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Március 8–15. között lett volna az olimpiai selejtező tornánk Olaszországban, melyen szerettük volna kivívni a kvalifikációt. Az ismert egészségügyi helyzet miatt ezt a tornát határozatlan időre elhalasztották. Arról, hogy mikor lesz megtartva, még nincs döntés, ám a dátum kiválasztását jelentős mértékben befolyásolni fogja, hogy nemrég az olimpiát is elhalasztották egy évvel.

A női vízilabdázók március 15. óta csak egyénileg edzenek, és kizárólag szárazföldi munkát végezhetnek. Ez egy vizes csapatsportág esetében meglehetősen nehézzé teszi a felkészülést.

– Otthoni körülmények között csak arra van lehetőség, hogy a fizikumunkat valamelyest szinten tartsuk. Ez azonban nagyon messze van az ideálistól. A víz hiányát ugyanis semmivel sem lehet pótolni. Persze, én is futok, erősítek az erőnléti edzőnk útmutatásai szerint, tudok labdával falra passzolni is, de ehhez a játékhoz vizes környezetre lenne szükség. Amíg kijárási korlátozások vannak, pontosabban, amíg a járványhelyzet fennáll, nagy csodákat nem lehet várni – mondta Keszthelyi-Nagy Rita.

A Magyar Vízilabda Szövetség egyelőre május 15-ig szünetelteti a bajnokságot. Rita szerint kizárt dolognak tűnik, hogy május közepén ott folytatódhasson majd a pontvadászat, ahol az március elején lezárult.

– Ahhoz, hogy ismét normális vízilabda legyen, többhetes vizes edzésekre van szükség, ráadásul a szezon végén – májusban-júniusban – sok játékosnak lejár a szerződése, így nem lenne elég idő a szezon normál befejezésére – tette hozzá a sportoló.

A magyar női vízilabda-válogatott az elmúlt három olimpián egyaránt jelentős tényező volt. Olyannyira, hogy Peking óta bőven kijárt volna nekik egy érem. Ehelyett csak három negyedik hellyel rendelkeznek. Rita Londonban és Rióban is ott volt az éremért játszó együttesben.

– Úgy vélem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a legfelelősségteljesebb döntést hozta a halasztással. Ilyen körülmények között ugyanis nem lehetett volna rendesen felkészülni a játékokra. Persze van, akinek rosszul jött, és van, akinek előnyt jelent ez a plusz év, de úgy vélem, aki négy évig küzdött azért, hogy ott lehessen az olimpián, az nem akar felkészületlenül versenyezni. Én azonban jelen helyzetben nem foglalkozom Tokióval. Egyrészt azt sem tudni, mikor lesz majd a selejtezőnk, másrészt addig még sok tennivalónk van. Most többek között az, hogy betartsuk az utasításokat, otthon maradjunk, és megpróbáljuk megőrizni az egészségünket – nyomatékosította Keszthelyi-Nagy Rita.

Comments are closed.