Virtuális programok

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A koronavírus-járvány miatt a Csokonai Kulturális Központ programjai a kerületi kulturális házak Facebook-oldalain online érhetőek el.

Csokonai Művelődési Ház: www.facebook.com/csokonaimuvelodesihazxv/

Állítsd Full HD-re! címmel nyílt volna meg áprilisban Vajda János kiállítása a Csokonai Művelődési Ház Palota Galériájában. A koronavírus-járvány azonban keresztülhúzta a számításokat, így egyelőre virtuálisan, az interneten nézhetők meg az alkotások. Vajda János virtuális kiállítása a www.csokonaiksk.hu honlapon, illetve a YouTube-on is megtekinthető Minimalizmus, feketén-fehéren – Virtuális megnyitó címen.

Kanga Klub: www.facebook.com/kanga.klub

Öko Kanga online – Környezettudatos tippek, ötletek, praktikák minden kedden a Kanga Klub oldalán.

Virtuális Kerekítő Csider Krisztával – A Kerekítő foglalkozás online változatát valósítjuk meg minden szerdán a Kanga Klub oldalán.

Pacsmagolda Home Office – Közös, otthonról végezhető alkotások, kézműves-ötletek babáknak és mamáknak képekkel illusztrálva, minden csütörtökön a Kanga Klub oldalán.

Kikötő – Ifjúsági Közösségi Sziget: www.facebook.com/kikoto15/

Hajónapló címmel online újságot jelentet meg Facebook-oldalán a Kikötő Ifjúsági Közösségi Tér kiskamasz, kamaszkorú fiataloknak. Az első számot a munkatársak írták, de legfőképpen az a céljuk, hogy a fiatalokat is bevonják a szerkesztésbe. A hetente/kéthetente megjelenő újságban ezek az állandó rovatok: Viccek, fejtörők, hogy jókedved legyen, Kortársaitok szemével a világ, A Kikötőben alkottátok, Fontos évfordulók, Ne hagyd el magad!, Egyszerű finomságok, avagy ínyenc kalózok konyhája otthon, Keresztrejtvény, hogy pallérozd az elméd, Film/könyvajánló röviden. Az állandó rovatok mellett természetesen bármi értelmes dolog megjelenthet, ami a fiatalokat érdekli.

Boldogságtortát, pendrive-ot vagy meglepetés ajándékot nyerhet az, aki a Kikötő kvízjátékában részt vesz, de az első három helyezetten kívül is mindenkit megörvendeztetnek valamivel, akik aktívan részt vesznek a megfejtésben. Hetente töltenek fel kérdéseket Facebook- és Instagram-oldalukra, melyekre üzenetben várják a válaszokat. A játék már elindult, de bármikor lehet csatlakozni! A játék a Kikötő újranyitásakor zárul, amikor is óriási buli keretében kihirdetik a nyerteseket.

Pestújhelyi Közösségi Ház: www.facebook.com/pekhesek/

Ringató foglalkozás – Minden kedden és pénteken 10 órától

Szenior örömtánc – Minden szerdán és pénteken 10.30-tól

Életmód jóga – Minden kedden és csütörtökön 9–10 óráig

Daoyin kínai gerinctorna – Szerdán 16–17 óráig, pénteken 9–10 óráig

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye:  www.facebook.com/RakospalotaiMuzeum/

Mesélő tárgyak – Csikóbőrös kulacs

A csikóbőrös kulacs a magyar népművészet emblematikus tárgya, amelynek elkészítése több szakma együttműködését követeli meg (csutorások, esztergályosok, szíjgyártók).

Pásztorok, fuvarosok útikellékeként használták. A csutora szó inkább a Dunántúlon és a Felföldön, a kulacs kifejezés az Alföldön ismert. A juharfából készült edényt esztergapad segítségével készítették el, amely egyrészt alkalmas volt a kulacs külsejének kidolgozására és belsejének kivájására is. Hogy a folyadékot jól tartsa, viasszal vagy gyantával öntötték ki, majd bőrrel vonták be, hogy tovább tartsa hűvösen a beletöltött italt. Végül szíjazatba foglalták, hogy vállra akasztva, kézben fogva könnyen szállítható legyen. Legismertebb díszítőmotívuma a bőrrózsa. A képen látható műtárgy a Rákospalotai Mustra 2018 kiállításon volt látható.

További érdekességek a Rákospalotai Múzeum Facebook-oldalán.

Újpalotai Közösségi Ház: www.facebook.com/ujpalotai.kozossegihaz/

Zárlat – Tárlat a Zsókavár Galériában

Móricz Katalin művésztanár A csend világa című virtuális kiállítása.

Online kvízjáték Várhegyi Gábor játékmesterrel – Keddenként 18 órakor,  következő alkalom: április 21. kedd 18 óra

Alakformáló női torna online – Hétfőn és szerdán 19 órakor

Női tornánk vezetője, Szűcs Alexandra segítségével hétről hétre végezhetjük otthonról is a jól bevált női torna gyakorlatsorait.

Történelem mindenkinek online – A történelem és a filmek online előadás május 5., kedd 18 órától

Hogy is kezdjünk neki egy családfakutatásnak? Valóban igazságos volt-e Mátyás király? Mennyire hitelesek a történelmi filmek? Mivel foglalkozik nap mint nap egy történész? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ új, Történelem mindenkinek című előadás-sorozatunkban, Kanász Viktor történész segítségével, jelenleg online kiadásban.

 

Comments are closed.