Beiskolázástól az érettségiig

Átlagos olvasási idő: 1 perc

A koronavírusjárvány miatt pont egy olyan időszakban kényszerültünk karanténba, amely az oktatás szempontjából kiemelten fontos. Áprilisban zajlik ugyanis a beiratkozás az általános iskolákba, illetve a tavaszi érettségi vizsgák is jócskán feladták a leckét a pedagógusoknak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció, Fotó: XV Média, Nagy Botond

A beiratkozással vélhetőleg könnyebben boldogultak, alapszinten elkezdődött. A körzet nélküli (egyházi, alapítványi, két tanítási nyelvű) oktatási intézményekben ugyanis április 6–24 között van lehetőség a jelentkezésekre. Ez online módon, a KRÉTA felületén keresztül történik. A legtöbb iskola azonban szigorú körzethatárokkal rendelkezik.

Az ő esetükben a beiratkozás április 28. – május 15. között lesz. Itt is elsősorban az online módszer és a KRÉTA-felület lesz preferálva, ám azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak online jelentkezni, az intézményeknek biztosítaniuk kell a személyes jelentkezés lehetőségét is. Persze, csak az egészségügyi óvatosság legmagasabb szintű betartásával. Azaz negyedóránként maximum egy szülő léphet majd be az adott intézménybe.

Az online módszer nem teszi lehetővé a szükséges dokumentumok bemutatását, erre mindenkinek a szeptember 1-i tanévkezdéskor lesz majd lehetősége.

Az érettségivel kapcsolatos döntések meghozatalával azonban egészen április 16-ig várt a kormány. Akkor hozták nyilvánosságra, hogy 2020-ban is lesz tavaszi érettségi (ha nem lenne, az káoszt okozna a felsőoktatási felvételik terén), viszont csak írásbeli vizsgát tartanak. Kivétel azon tárgyak, amelyeknek nincs írásbelije, de az egészségügyi helyzetre való tekintettel idén a vizsga lehetőségét csak a végzősöknek biztosítják majd. Azaz nem lehet majd előrehozott érettségi vizsgát tenni.

Az érettségi májusi letétele nem lesz kötelező, aki akarja, a szeptemberi utóvizsga lehetőségét is választhatja. Igaz, az eredményüket akkor csak a jövő évi felvételiknél veszik számításba. Az írásbeli érettségiken szigorúak lesznek az egészségügyi előírások, egy helyiségben maximum tíz fő tartózkodhat majd, és biztosítani kell majd az egymástól való kellő távolságot.

Döntés született arról is, hogy az OKJ-s képzések szakmai vizsgáit is megrendezik, ám ezek is csak írásbeli számonkérések lesznek.

Comments are closed.