30 éve védett kerület

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Harminc éve, majdnem napra pontosan két polgárőrség is létrejött a kerületben – tudtuk meg Bringye Jánostól, a kerületi civil szervezet egyik alapítójától. A Palotai Polgárőrség dr. Tepliczki Miklós vezetésével, a Palotai Önvédelmi Védegylet Papp Barnabás irányításával kezdte meg tevékenységét.

Mindkét szervezet Újpalotán működött, s ebben nincs semmi meglepő, hisz ez a kerület legzsúfoltabb része, ami sok problémát generált. Többek között fiatalokból álló bandák garázdálkodtak a közterületeken, illetve abban az időben a belvárosi bűnbandák előszeretettel pihentették a lopott járműveket az újpalotai parkolókban. A polgárőrségek megalakulása azonban hozzájárult a bűncselekmények visszaszorításához, melyhez nagyon kellett, hogy már az első pillanattól kezdve jó kapcsolatot ápoltak a kerületi rendőrökkel.

Bringye János
Fotó: XVMÉDIA

Bringye János 1990-ben a Palotai Önvédelmi Védegylet alapítója volt. Az első években maga is sokat járőrözött a kerületben. 1995-ben megalapította a saját vagyonvédelmi cégét, s ezt a munkát már nem tartotta „összeférhetőnek” a polgárőri tevékenységgel. Egészen 2005-ig a távfelügyeleti rendszer kiépítésén és működtetésén munkálkodott, ám 15 évvel ezelőtt az akkori önkormányzat vezetése felkérte őt az újonnan alakult Közrendvédelmi Közalapítvány kuratóriumi elnöki feladatára.

– Ez volt az a pont, amikor elérkezettnek láttam az időt, hogy visszatérjek a polgárőrség kötelékébe. Ezúttal azonban a Palotai Polgárőrséget választottam, ahol azóta is az alelnöki feladatokat végzem – mondta.

A választása jónak bizonyult, mert a Palotai Önvédelmi Védegylet 2018-ban végleg beolvadt a Palotai Polgárőrségbe. Létezik még kisebb polgárőrszervezet a kerületben, de a mai napig ez a civil szervezet jelenti a legtöbb segítséget a rendőrség és az önkormányzat számára.

– Munkánkat a Polgárőr Törvény szabályozza. Ott vagyunk minden kerületi eseményen, biztosítjuk a rendezvényeket, közös szolgálatban a rendőrséggel, a közterület-felügyelet és a mezőőrség munkatársaival folyamatosan járőrözünk kerületünk közbiztonsága érdekében. Segítünk a rendőrségnek nagyobb létszámot igénylő feladatok teljesítésében. Erőnkhöz képest saját szervezésű járőr- és terület-ellenőrző tevékenységet folytatunk a közterületeken és az agglomeráció határterületein. A Budapesti Polgárőr Szövetség tagjaként összevont közbiztonsági akciókban veszünk részt a fővárosban – tette hozzá Bringye János.

Comments are closed.