Ünnepi istentisztelet a lelkekben

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A koronavírus-világjárvány miatt kijárási korlátozást vezettek be. Nem lehet nyilvános egyházi eseményeket rendezni, így miséket, istentiszteleteket sem tarthatnak a felekezetek. Ezért a szertartások online zajlanak, amit a Duna World televíziós csatorna is rendszeresen sugároz.

Almásy Tamás atya online misét tart a pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébániában
Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Katolikusok

Az első „zárt kapus” szentmisét az újpalotai Boldog Salkaházi Sára templomból közvetítették.

– Nem könnyű időszak ez a számunkra – mondta Repcsik Gyula plébános –, mindnyájan tanuljuk az új helyzetet, ami azért is nehéz, mert egyházközségünkben mindig a személyes kapcsolattartásokra építettünk. Az online térben ezt nem lehet kiküszöbölni. Az egyházközségünkben sok az idős, akikkel gyakran 8-10 órát beszélek telefonon, és arra biztatok mindenkit, hogy egymást is gyakrabban hívják.

– Hívők nélkül nagyon nehéz Szentmisét bemutatni, de bízom abban, hogy a templomban nem egyedül vagyok, hanem lélekben mindenki velem van – mondta Repcsik Gyula plébános.

Március 25. a keresztény vallás egyik fontos dátuma. A Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján Jézus Krisztus fogantatását ünnepeljük. Ezen a napon egy pápai instrukciót követve a világ minden katolikus templomában délben elmondták a Miatyánkot. Újpalotán ezt a kérést az első online Szentmise programjába iktatták be.

– A közösségi rendezvényeink közül a felnőtthittant már online üzemmódba helyeztük, emellett próbáltuk erősíteni az összes online felületünket is.

A plébániák nemcsak a misék időpontjának megválasztásában, hanem a harangozás gyakorlatának folytatásában is szabad kezet kaptak. Ez utóbbi területen az újpalotai egyházközség a középutat választotta: a déli harangszót megtartotta, a többit azonban a nyilvános szentmisékkel együtt szünetelteti.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a keresztény vallás egyik – ha nem a – legfontosabb ünnepe, a húsvét is közeleg. Az újpalotai plébánián sok változtatással készülnek az ünnepre. Elmarad többek között az oltáriszentség ünnepén a nagycsütörtöki lábmosás, illetve a húsvéti vigíliából is lemarad majd a tűzszentelés, a keresztelés, és nem lesz majd húsvéti körmenet sem. Repcsik Gyula plébános kiemelte: a nagypénteki fohász pontjai közé viszont be fogják iktatni a járvány megszűnéséért való könyörgést is.

– Pozitívan próbálok gondolkodni, minden reggel úgy kelek fel, hogy megint egy nappal közelebb kerültünk a járvány végéhez. Azt hiszem, ezekben a vészterhes hónapokban az emberi kapcsolatok is felértékelődnek, s ha így lesz, akkor nagyon szép ünnepnek ígérkezik a járvány végét ünneplő első „Te Deum”.

Reformátusok

Az XV TV március 15-én a Rákospalota-Óvárosi Református Gyülekezet istentiszteletét sugározta, a gyülekezet tagjainak nagy örömére háromszor is megismételték.

– Innentől kezdve a vasárnapi szertartásainkat magunk rögzítjük – mondta Hekli Katalin, a gyülekezet lelkésze –, és a felvételt a YouTube-on mindenki számára elérhetővé tesszük. A programjainkról a hanganyag már eddig is meghallgatható volt a ­rpovaros.hu weboldalon, de úgy gondoltuk, a gyülekezet tagjainak nemcsak a hangra, hanem a képre is nagy szükségük van ebben a nehéz helyzetben.

A rákospalotai gyülekezet online üzemmódban is próbál ragaszkodni a hagyományaihoz, ezért sem az istentiszteletek, sem pedig a bibliaórák időpontját nem változtatta meg.

– A közösségi oldalunkon mindennap többször küldök igei gondolatokat és imádságokat a gyülekezet tagjainak, hogy erősítsem a lelküket, s hogy biztassam őket. Jól működik a közösségen belül, hogy aki tud, az segít a rászorulóknak, időseknek.

Az óvárosi gyülekezet életének legfontosabb történése a Kossuth utcai óvodaépítés. A munkálatok éppen ebben a nehéz időszakban jutottak el a leglátványosabb részhez: a falak építéséhez. Cikkünk megírásának pillanatában a munkálatok – ha lassabban is – de még zajlanak.

– Az óvodaépítés minden mozzanatát dokumentálom, és rögtön küldöm a gyülekezeti tagoknak, illetve elküldöm nekik azt is, hogyan virágoznak a templomkert növényei. Ezzel is reményt szeretnék csempészni a szívükbe – tette hozzá Hekli Katalin.

A húsvét a reformátusoknál is az egyik legfontosabb ünnep. Egy olyan esemény, ami mindig sokakat mozgat meg. Idén azonban húsvétkor nagy valószínűséggel üres lesz a Kossuth utcai templom.

Evangélikusok

Március 15-én volt utoljára lehetőség nyilvános misék és istentiszteletek megtartására. Pontosabban aznap minden egyházközség és gyülekezet maga dönthette el, hogy élőben tartja meg a misét, vagy azonnal átáll az online üzemmódra. A Pestújhely-Újpalotai Evangélikus Gyülekezet az előbbit választotta.

– Március közepén volt az utolsó nyilvános istentiszteletünk – mondta Szabó András, a gyülekezet lelkésze –, azóta viszont mi is online-ra kapcsoltunk. Az istentiszteleteket rögzítjük, amelyek YouTube-on visszanézhetők. A bibliaóráinkat, a hölgykoszorúnkat és a férfiklubunkat megpróbáljuk konferenciabeszélgetések formájában működtetni, próbálkozásaink meglepően jól sikerültek. Az online lehetőségeket igénybe véve még a vasárnapi istentiszteleteket követő közös kávézásról sem kell lemondanunk.

Sajnos nem minden program valósítható meg online, többek között a kórus is kénytelen szüneteltetni a működését.

– Számomra is meglepő, hogy az idősebb korosztály mennyire akarja használni az internetet. Nemrég beszéltem az egyik 90 esztendős gyülekezeti tagunkkal, aki elmondta, hogy nem jár sehova, már csak az interneten rendeli meg, amire szüksége van – jegyezte meg Szabó András.

A világhálón való eligazodás persze nem megy mindenkinek, a közösség fiatalabb tagjai azonban nekik is segítséget nyújtanak. Ha mással nem, azzal mindenképpen, hogy bevásárolnak az idősebbeknek.

– Bízunk benne, hogy hamarosan gyengülni fog a járvány, de sok közös programukról le kell mondanunk. A hagyományos húsvéti hajnali istentiszteletünk és az azt követő közös reggeli rettentően fog majd hiányozni, de reményt kell hogy adjon, hogy vissza fog térni a megszokott életünk.

Comments are closed.